Thuisbatterijen
Met een thuisbatterij kan je de energie die je zelf produceert opslaan en gebruiken op een later moment. De batterij zorgt ervoor dat de overtollige opgewekte energie wordt opgeslagen voor een later tijdstip, wanneer er een tekort aan energie is. Op de goedkope daluren zal er automatisch energie worden opgeladen om deze tijdens de dure piekuren in te schakelen. Moest er zich een stroompanne voordoen, ben je ook gerust met een opslag batterij. In Duitsland zijn dergelijke accu’s al razend populair. In België en Nederland is de opslag batterij aan zijn opmars bezig. Specialisten verwachten dat ook in ons land de vraag naar thuisbatterijen de komende jaren sterk zal toenemen, gecombineerd met een dalende kostprijs.
Een opslag batterij brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk dat je zelfvoorzienend bent en dus zelf je energieverbruik en -kosten in hand hebt. Je bent veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet, waarmee je ook een hele stap dichter bij energie-onafhankelijk staat. Bij stroompannes of de gevreesde black-outs in de wintermaanden zal je geen last ondervinden. Eens je een opslag batterij hebt laten installeren, hoef je je ook geen zorgen meer maken over mogelijk onderhoud aangezien alles volledig geautomatiseerd is. Je zal daarnaast een lagere factuur hebben aangezien je zelf voor je energie zorgt en dus geen energie van het net moet halen. Je kan met de opslag batterij tevens het prosumententarief ontwijken als je ook een bidirectionele meter installeert.
Het grootste nadeel van een opslag batterij blijft dat dit een prijzige investering is. Er wordt wel verwacht dat de prijzen de komende jaren fors zullen dalen, maar op dit moment blijft het erg duur. Je zal ook niet 100% onafhankelijk kunnen worden van het net aangezien er in de wintermaanden te weinig energie zal zijn die je zelf kan opwekken. In combinatie met zonnepanelen kan je voor maximaal 80% onafhankelijk worden. Ook voor het milieu zijn niet alle modellen goed; soms worden schaarse grondstoffen gebruikt en moeilijk te recyclen batterijen gemaakt.