Technieken
Zonnepanelen

Vlaamse overheid lanceert de digitale meter met nieuwe informatiecampagne

Er valt dezer dagen heel buzz waar te nemen in de energiesector en dan hebben we het niet enkel over de hoogspanningsdraden. De Vlaamse netbeheerder Fluvius start op 1 juli immers met de officiële uitrol van de kersverse digitale meter. Om de vernieuwing wat extra kracht bij te zetten, lanceert het samen met de Vlaamse overheid een informatiecampagne. 

De digitale meter onder spanning

‘Met een digitale meter moét je minder en kan je meer.’ Zo luidt de slogan die de overheid het Vlaamse landschap instuurt. Daarmee tracht ze meteen een antwoord te bieden op de meest frequente vraag van de voorbije maanden: “Wat is het nut van de digitale meter?” De weg die energieteller heeft moeten afleggen was er niet meteen één zonder valkuilen. De invoering werd eerder al met een half jaar uitgesteld omwille van aanleveringsproblemen van het materiaal en ook consumentenorganisatie Test Aankoop bracht, gesteund door enkele politieke vertegenwoordigers, een aantal strijdpunten aan. Niet enkel beschouwden ze de digitale meter als een dure verplichting, ook stelde men zich de vraag wat het nut nog was voor de eigenaars van zonnepanelen, die hun energiekosten plots opnieuw zagen stijgen. 

De oplossingen lieten niet lang op zich wachten. Eerder dit jaar zette de regering niet enkel het licht op groen voor de digitale meter, maar ook voor een keuzemogelijkheid voor de eigenaars van zonnepanelen. Alle huishouden met zonnepanelen die voor 1 januari 2021 geïnstalleerd werden kunnen tot 15 jaar na hun oorspronkelijke installatie genieten van de vroegere ‘terugdraaiende teller’ in combinatie met het zogenaamde prosumententarief. 

De overheid informeert

De weg die de digitale meter nog moet belopen, lijkt nu meer dan ooit geplaveid. Met haar compleet ‘gerenoveerde’ website www.digitalemeter.be wil de Vlaamse overheid het grote publiek bereiken en misverstanden de wereld uithelpen. Een gemakkelijke te navigeren en gebruiksvriendelijke website die een antwoord moet bieden op de meest voorkomende vragen lijkt daarbij de uitgelezen partner. 

De vier campagnebeelden die de aandacht van de gemiddelde Vlaming moeten trekken zijn gebaseerd op de groepen consumenten bij wie de digitale meter als eerste een plaats zal krijgen: de bouwers en verbouwers, de gezinnen met zonnepanelen, de eigenaars van een budgetmeter en zij die een kapotte meter moeten laten vervangen of de digitale meter al eerder willen. Enkel consumenten die eerder hun digitale meter willen verkrijgen, zullen de volledige installatie en indiensttreding moeten betalen. Om te weten te komen wanneer de nieuwe meter bij hem of haar thuis wordt geïnstalleerd, lanceert Fluvius op 1 juli een webpagina waarop iedereen dit kan nakijken.

(Thuis)batterijen inbegrepen?

De Vlaamse overheid heeft intussen de smaak blijkbaar te pakken. Midden mei 2019 heeft de Vlaamse regering op voorstel van minister van Energie Lydia Peeters een premie goedgekeurd van maximum 3200 euro voor de thuisbatterij. Die kan energie opslaan die niet meteen wordt verbruikt en kan een nuttige aankoop zijn voor onder meer de eigenaars van zonnepanelen. Om het apparaat te kunnen sturen, moet men wel in het bezit zijn van een digitale meter. Voorlopig lopen de kosten voor een thuisbatterij nog hoog op, maar met de premie wil men de productie van groene stroom weer interessanter maken. De premie zelf zal ten vroegste beschikbaar zijn vanaf 1 augustus 2019.