Technieken
Zonnepanelen

Werking zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit fotovoltaïsche zonnecellen die zonne-energie omzetten in elektriciteit. Deze cellen ken je bv. ook uit rekenmachines die zonder batterijen werken. Deze kleine plaatjes hebben een negatief geladen bovenkant en een positief geladen onderkant. Vanaf het moment dat de zon op de cellen schijnt, ontstaat er een wisselwerking tussen de twee lagen. De opgewekte energie hangt dus af van de hoeveelheid zonlicht, niet van de warmte. Al deze cellen worden in serie geschakeld en ook de zonnepanelen onderling worden met elkaar verbonden.

Naast de panelen zelf heeft een installatie ook omvormers en bedrading nodig. De gelijkstroom zal zo over alle zonnepanelen heen de omvormer bereiken. Die zet de geleverde gelijkstroom om in wisselspanning die voor alle huishoudtoestellen kan worden gebruikt.

Hoe goed je zonnepanelen presteren hangt af van heel wat factoren die je best op voorhand al bekijkt. Houd onder andere rekening met de grootte van je dakoppervlak, de duurzaamheid, de draagkracht van je dak, oriëntatie en lichtinval, het uiterlijk en je eigen budget.

Installatie

Naast de zonnepanelen zelf worden er op het dak ook een montagesysteem en kabels geplaatst. De omvormer die de stroom omzet in bruikbare wisselstroom komt binnenshuis te hangen. Als laatste deel van je installatie is er ook nog een productiemeter die jouw gebruik en energieopwekking meet. Als je jouw installatie laat aansluiten op het elektriciteitsnet, beschik je bovendien over elektriciteit wanneer er geen of weinig stroom door de panelen wordt opgewekt.

Voor het plaatsen van zonnepanelen heb je geen vergunning nodig. Een uitzondering hier is wanneer je gebouw onder monumentenzorg valt, dan moet je een vergunning aanvragen bij het gemeentelijk bureau voor de monumentenzorg. Voordat je je zonnepanelen kan gebruiken, moet er wel eerst een AREI-keuring (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties) gebeuren.

Of je al dan niet een bijkomende verzekering moet afsluiten voor het plaatsen van zonnepanelen hangt volledig af van je brandverzekering. Als zonnepanelen gezien worden als een onderdeel van het huis wordt eventuele schade gedekt door je brandverzekering. Wanneer zonnepanelen gezien worden als los object moet je een extra verzekering hiervoor afsluiten. Bekijk dus goed de voorwaarden van jouw brandverzekering.

Onderhoud

Je wil natuurlijk dat je zonnepanelen zo lang mogelijk meegaan. Ze krijgen te maken met windstoten, hagel, hevige wind, en nog veel meer. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je panelen wel tegen een stootje kunnen.  Wist je trouwens dat je panelen eigenlijk deels zelfreinigend zijn? Verder is het onderhoud miniem. Een jaarlijkse poetsbeurt volstaat, al mag je ze zeker vaker (laten) reinigen. Denk er wel aan dat hoe vaker je je panelen kuist, hoe groter de kans wordt op krasjes of andere kleine beschadigingen. En dit heeft natuurlijk een negatief effect op het rendement. Je laat je zonnepanelen dus best reinigen door een professionele firma of idealiter door het bedrijf dat de installatie realiseerde. 

Kies je er toch zelf voor om je panelen onder handen te nemen, gebruik dan zeker geen hogedrukreiniger. Probeer een moment te zoeken wanneer de zon niet te fel aanwezig is, zoals een bewolkte dag.

foto van bovenaf van huizen