Zonnepanelen renderen beter op bewolkte dagen
Onderzoek van Wageningen University & Research, het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut en de Universiteit Utrecht bracht interessant nieuws aan het licht. Zij vertrokken van de vaststelling dat zonne-energie zogenaamde fluctuerende patronen kent. Hieruit werd gekeken naar hoe verschillende weertypes deze fluctuaties beïnvloeden. Zonnige dagen zorgen voor pieken in de stroomopwekking, maar gedeeltelijke bewolking zou deze pieken zelfs versterken! Uit het onderzoek blijkt dat de meeste pieken worden opgewekt op heldere dagen, maar dat de hoogste pieken juist op dagen mét bewolking zijn.
Frank Kreuwel (onderzoeker) legt uit: “Zonnepanelen wekken meer energie op als er meer licht op valt én als ze koeler zijn. Wolken zijn wit omdat ze veel licht reflecteren. Op dagen met bijvoorbeeld cumulus (stapelwolken), zorgen de wolken ervoor dat er op sommige momenten extra licht op de panelen valt. Daarnaast zorgen de wolken ervoor dat de panelen af en toe in de schaduw liggen. Op een heldere dag kan een paneel wel 60°C worden. Als ze even kunnen afkoelen, zijn ze extra efficiënt als ze weer in de zon komen.”
Hitte is niet goed
Een reeks warme zomerdagen zorgt daarentegen niet voor extra energie. Deze omstandigheden zijn helemaal niet ideaal voor het opwekken van zonne-energie. Het is namelijk vooral licht dat belangrijk is en niet warmte. Vanaf een temperatuur van 25° in de schaduw verliezen zonnecellen 0,4% capaciteit per bijkomende graad.