Zonnepanelen voor appartementen
Zonnepanelen zijn niet enkel weggelegd voor huiseigenaars. Het is ook perfect mogelijk om appartementen te voorzien van zonne-energie. Maar daar komt wel het een en ander bij kijken.
Toestemming van VME
In tegenstelling tot huiseigenaars ken je niet zomaar eenzijdig beslissen over zonnepanelen op het dak. Je hebt hiervoor toestemming nodig van de Vereniging van Mede Eigenaars (VME). Je zal hiervoor een vergadering moeten samenroepen om dit te kunnen beslissen. In deze vergadering zal je een stemming moeten organiseren om toestemming te krijgen. Vraag aan je syndicus om dit als agendapunt op de vergadering te krijgen, maar wees specifiek in je aanvraag. Informeer je zeer goed op voorhand over de technische mogelijkheden.
Sinds 2019 is dit gelukkig eenvoudiger geworden, want dan werd de nieuwe wet rond mede-eigendom van kracht. Hierdoor kunnen de appartementsbewoners efficiënter een beslissing nemen over de gemene delen van het gebouw, zoals ook over het dak. Sindsdien heb je een 2/3e meerderheid nodig (in plaats van de vroegere 3/4e meerderheid) om een plaatsing te kunnen doen.
Panelen voor eigen gebruik
Wanneer er in de vergadering beslist is om toe te laten individueel zonnepanelen te plaatsen, kunnen één of meerdere bewoners hun installatie aankopen, die dan verbonden wordt met hun individuele meterkast. Het moet natuurlijk technisch mogelijk zijn om deze bekabeling te kunnen wegwerken in het gebouw. Ook de omvormer zal een plaats moeten krijgen in het individuele appartement. De meterkast is in een aantal gevallen niet voldoende qua ruimte en daar zal dan een extra ruimte moeten worden voor voorzien.
In het geval dat er minder plaats is dan nodig om alle geïnteresseerde appartementen volledig van stroom te voorzien, is het misschien raadzaam om het dak onder te verdelen in gelijke delen aan beschikbare ruimte.
Panelen voor gemeenschappelijk gebruik
De gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw gebruiken ook elektriciteit om de liften en verlichting van energie te voorzien. Als VME kan je er voor kiezen om deze energie door zonnepanelen te laten opwekken en enkel hiervoor het dak ter beschikking te stellen. Er zal dan gezamenlijk een installatie worden aangekocht, die op termijn de gemeenschappelijke energiefactuur zal doen dalen. Zo profiteert iedereen mee van de gezamenlijke aankoop.