Tuin
Oprit

Zo creëer je een stijlvolle oprit

Wil je je auto in de garage rijden zonder bandensporen op je grasperk achter te laten? Dan kan je niet zonder oprit. De oprit oefent een sterke invloed uit op de sfeer rond je woning. Deze verharding bepaalt voor een stuk mee het uitzicht. Minstens even belangrijk is dat het functioneel is. Maak er dus werk van om de juiste materialen uit te kiezen.

Gigantisch aanbod van materialen
Er is een gigantisch aanbod van materialen op de markt om een oprit aan te leggen. De juiste keuze maken doe je niet in 1-2-3. Eerst en vooral kun je aan de slag gaan met keramische tegels of klinkers. Die worden het vaakst gebruikt voor verhardingen. Je kunt eveneens met natuursteen werken. De vorm van dit duurzame materiaal is uniek. Ook betonklinkers zijn geschikt voor verhardingen. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren en er zijn ook waterdoorlatende varianten te koop.

Een stedenbouwkundige vergunning nodig?
Voor de aanleg van strikt noodzakelijke toegangen en opritten, zoals de toegang naar de voordeur en naar de garage, heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig. Dit is echter wel het geval voor parkeerplaatsen in de voortuin. Klop best aan bij je stad of gemeente om na te gaan of je voor de geplande verhardingen in je tuin een vergunning op zak moet hebben.