Tuin
Overkapping

Geniet heel het jaar door van je veranda

Wie veranda zegt, denkt vanzelf aan mooie lente- en zomerdagen. Waarom eigenlijk? Je kan elk seizoen genieten van je veranda, weer of geen weer. Weinig zin om daarvoor putje winter te zitten sidderen onder een fleecedeken? Hoeft ook helemaal niet. De oplossing is simpel: installeer verwarming.

Begin met isoleren
De eerste stap van een verwarmingstoestel installeren, is investeren in goede isolatie. Anders heeft de veranda opwarmen natuurlijk geen zin. Zorg ervoor dat zo weinig mogelijk warmte verloren gaat, dat is goed voor het milieu en voor je energiefactuur. Daarna volgt natuurlijk de grote vraag: welke verwarming kies je? We overlopen even de populairste mogelijkheden.

Radiatoren
De makkelijkste oplossing is om gewoon de leidingen van je centrale verwarming door te trekken naar de veranda. In sommige woningen moeten de buizen dan wel door de muur geboord worden. Plus je ketel heeft genoeg capaciteit nodig. Een ketel in de ruimte plaatsen lost dat probleem op, alleen oogt het niet altijd even fraai.

Elektrische radiatoren
Geen zin in boor- en breekwerken? Met een elektrische radiator is dat niet nodig, zeker niet als je een mobiel exemplaar hebt. Het enige nadeel is dat de meeste elektrische radiatoren enkel geschikt zijn als extra verwarming. Alleen de inertieradiator is daar een uitzondering op.

Vloerverwarming
Zie je een radiator aan je muur echt niet zitten? En wil je liefst van al nooit nog koude voeten? Kies dan voor vloerverwarming. Wel alleen als je een stenen vloer hebt, hout en tapijt laten de warmte niet goed door (behalve bepaalde soorten vinyl en laminaat).

Pelletkachel
Wat is er nu gezelliger dan bij koud weer dicht bij een kacheltje kruipen? Weinig, en net daarom zijn pelletkachels zo gewild. Ze zijn niet bepaald goedkoop, maar dat maken ze goed door hun energiezuinigheid. Zorg er wel voor dat er een afvoer is voor de rookgassen.

Warmtepomp
Een warmtepomp houdt je veranda ‘s winters warm en koelt hem in de zomer af. Ideaal, toch? Zeker luchtwarmtepompen zijn gemakkelijk, die warmen de ruimte heel vlug op. Je kan ze ook voorzien van een wifi-controller die de pomp vanop afstand bedient. Het toestel valt ook absoluut niet op: je bouwt het in in je muur, vloer of plafond.