Terrasoverkappingen
Een terrasoverkapping is net een veranda, maar met enkel het dak. Net zoals een terrasluifel overdekt het je terras maar sluit het je niet af van de rest van je tuin. Bij een terrasoverkapping komt de warmte van de zon er nog steeds door, maar het speciale hieraan is dat de schadelijke bestraling kan worden tegengehouden door een optionele laag zonwering! Hierdoor kan je genieten van de zon zonder je zorgen te maken dat je zal verbranden.
Materialen
Hout
Hout is het meest gebruikte materiaal aangezien het een tijdloze uitstraling heeft dat bij elk type huis past. Het is bovendien ook eenvoudig te bewerken. Hout is echter een duur materiaal en indien je niet voor een hardhout kiest, zal jaarlijks onderhoud nodig zijn.
Aluminium
Aluminium wordt meestal bij modernere bouwstijlen gebruikt, maar past overal bij. Aluminium vereist ook amper onderhoud, het is tenslotte een roestvrij metaal, is eenvoudig en duurzaam. Ook aluminium is een duur materiaal en het is nogal uniform in uiterlijk.
Kunststof
Kunststof, PVC in de meeste gevallen, is veel goedkoper dan de andere opties. Ook is het een zeer hard materiaal en zal het dus niet gemakkelijk breken. Je hebt hier wel het nadeel dat krassen duidelijkzichtbaar zijn op kunststof.
Vergunning nodig?
Het is niet altijd nodig om een vergunning te hebben voor het bouwen van een terrasoverkapping. De grootste factor die hier bij meespeelt is of de terrasoverkapping vrijstaand is of aangebouwd. In de meeste gevallen is er geen vergunning vereist, de terrasoverkapping moet enkel aan een paar voorwaarden voldoen.
Bij vrijstaande terrasoverkappingen:
- De totale gebruikte opervlakte van bijgebouwen mag niet meer dan 40 m² zijn.
- De terrasoverkapping mag niet hoger dan 3,5 meter zijn.
- De afstand tussen de woning en de terrasoverkapping mag niet meer dan 30 meter zijn.
- Er moet minstens 3 meter afstand zijn tussen de terrasoverkapping en de perceelgrens, in het geval dat de terrasoverkapping in de zijtuin staat.
- Er moet minstens 1 meter afstand zijn tussen de terrasoverkapping en de perceelgrens, in het geval dat de terrasoverkapping in de achtertuin staat. Of de terrasoverkapping moet tegen een reeds bestaande scheidingsmuur worden geplaatst.
Bij aangebouwde terrasoverkappingen is een melding soms voldoende maar niets steeds, als de overkapping moet aan de volgende voorwaarden voldoet dan is een melding voldoende:
- De totale gebruikte opervlakte van bijgebouwen mag niet meer dan 40 m² zijn.
- De terrasoverkapping mag niet hoger dan 4 meter zijn.
- Er moet minstens 3 meter afstand zijn tussen de terrasoverkapping en de perceelgrens, in het geval dat de terrasoverkapping in de zijtuin staat.
- Er moet minstens 2 meter afstand zijn tussen de terrasoverkapping en de perceelgrens, in het geval dat de terrasoverkapping in de achtertuin staat.
- Als de terrasoverkapping gebouwd is tegen een aangrezend gebouw, dan mag de overkapping tot de perceelgrens komen zolang de reds bestaande scheidingsmuur niet wordt gewijzigd.
- De overkapping mag de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet veranderen.
- De bouwdiepte van de overkapping mag die van het aangrenzende gebouw niet overschrijden.
Er zijn echter uitzonderingen, dus vraag het advies van een expert!