Onderzocht: hard en zacht water
Hard water is water dat veel kalkaanslag geeft: de beruchte witte vlekken en de vervelende aanslag op kranen en douchekoppen. In Vlaanderen is het water nagenoeg erg hard. Omdat we kalk (krijt) in de bodem hebben. Enkel de zandgronden van de Kempen geven minder hard water.
Hoe hard is jouw water?
De hoeveelheid kalk in jouw water wordt bepaald door de plek waar je woont. De waterhardheid in Vlaanderen verschilt per gemeente of zelfs per woonplaats.
De gevolgen van hard water:
- Droogt de huid uit.
- Laat apparatuur sneller slijten.
- Verbruikt dubbel zoveel schoonmaakmiddel.
- Laat de energierekening oplopen.
- Noodzaakt agressieve antikalkproducten.
- Vermindert de doorstroom van warm water.
- Verkalkt kranen, wastafels en douchewanden.
Hard of zacht?
Zeep, schoonmaakmiddelen en ook waspoeder reageren met de kalkdeeltjes die in hard water zitten. Daarom vind je op een pak waspoeder instructies voor de dosering in relatie tot de waterhardheid. Pas nadat voldoende zeep is toegevoegd en alle kalkdeeltjes gebonden zijn, kan de zeep beginnen met het echte schoonmaakwerk.
Een aangekalkte douchekop spuit naar alle richtingen en het schoonmaken van de douchedeur is een wekelijkse klus. Een gevoelige huid wordt droog en jeukt door de kalk.
De waterontharder: hoe werkt het?
Al sinds 1925 worden ontharders gebruikt om kalkdeeltjes uit water te verwijderen. Hiervoor worden kleine harsbolletjes gebruikt die verpakt zijn in een cilinder. De harde deeltjes kleven aan de hars en als die verzadigd is, wordt hij schoongespoeld. Dat zorgt voor:
- Een beter milieu.
- Forse besparingen.
- Meer persoonlijk comfort.
- De ideale hulp in je huishouden.
- Een kalkvrije douche en badkamer.