Tuin
Water

Vocht bestrijden? Pak de oorzaak aan

Vocht in huis is geen pretje: afbladderende verf en bepleistering, beschadigd en loskomend behangpapier, blazen en schimmelvorming. Vochtproblemen pak je dan ook beter vandaag aan dan morgen. En dat begint bij het opsporen van de juiste oorzaak om het probleem efficiënt op te lossen.

Insijpelend vocht

  • Symptomen
    Wat het meest opvalt, zijn de lokale natte plekken of druppels. Daarnaast merk je in die buurt ook schimmelvorming en afbladderende verf of behang.
  • Oorzaken
    Insijpelend vocht is een gevolg van lekken in daken, goten, dakvensters, dakrandaansluitingen, schoorstenen, ventilatiekokers, enzovoort.
  • Aanpakken
    Tegen insijpelend vocht bestaan er allerlei coatings, verven en voegkits. Het gaat dan om dikke, halfvloeibare, scheuroverbruggende coatings. Die zijn in staat om scheuren en kieren met een breedte tot 10 millimeter te overbruggen. Ze zijn ook heel elastisch.

Vocht door verdamping

  • Symptomen
    Druppels en (na verloop van tijd) schimmelvorming op de koudste plaatsen op het plafond en de ramen. Bij voldoende verluchting en een normale aanvoer van vocht is condensatievocht niet problematisch.
  • Oorzaken
    Als er te veel vocht aangevoerd wordt, door opstijgend vocht, lekken of een slechte verluchting, vormen er zich vochtdruppels op de ramen, en ook absorberende materialen als behangpapier en kledij zullen vochtig aanvoelen.
  • Aanpakken
    De beste manier om condensatievocht tegen te gaan, is door geregeld te verluchten. Een andere tijdelijke oplossing is je woning meer verwarmen. Warme lucht kan namelijk meer vocht dragen dan koude lucht, zodat het vocht niet condenseert. Het spreekt voor zich dat verluchten en verwarmen slechts tijdelijke oplossingen zijn. Je focust zo snel mogelijk op de oorzaken.

Opstijgend vocht

  • Symptomen
    Symptomen van opstijgend vocht zijn afbladderende verf en pleister, loskomend behangpapier, blazen, schimmelvorming, condensatie of druppelvorming. De problemen merk je vooral onderaan, maar vergis je niet: de schade kan tot op 1,5 meter hoog zichtbaar zijn.
  • Oorzaken
    Muren op een vochtige ondergrond die niet onderkelderd zijn en niet voorzien zijn van een vochtwerend scherm onder de constructie, kunnen op hoogtes tot 1,5 meter een vochtlijn vertonen door opstijgend vocht vanuit de ondergrond. Andere oorzaken zijn de afwezigheid van een waterkeringslaag in de muur en een slecht of op de verkeerde plaats geïnstalleerde waterkering.Soms is het zo dat de aarde buiten opgehoopt ligt, zodat de ondergrond en dus ook het vocht boven de waterkeringsgrens komen te liggen.
  • Aanpakken
    • Onderkappen
      De beste remedie tegen opstijgend vocht is het aanbrengen van een waterkerende folie door middel van overkapping. Eerst wordt er een sleuf onder aan de muur gemaakt, een aantal centimeters boven de vloerpas. Daar wordt de folie dan in geschoven, waarna de muur opnieuw dichtgemetseld wordt.
    • Injectiehars
      Om geen drastische ingrepen (zoals het onderkappen van de muur) te moeten uitvoeren, zijn er een aantal injectieoplossingen op de markt die het vocht tegenhouden en de muur de mogelijkheid en de tij bieden om volledig uit te drogen. Vloeibare injectieharsen vormen een horizontale vochtbarrière in de muur. De harsen injecteer je via boorgaten met een neerwaartse hellingsgraad van ongeveer 10 à 15 procent. Boor niet dieper dan twee derden van de muurdikte. Verwijder eerst het stof met een stofzuiger en breng de injectiehars in.  Dat kan vrij eenvoudig via een trechter die je op pijpjes in de boorgaten zet. Wacht tot het product in de muur getrokken is, en vul dan bij tot de muur helemaal verzadigd is. Verwijder de injectietrechters en dicht de boorgaten nadien met mortel. Als de barrière zich gevormd heeft, kan er geen vocht meer opstijgen en kan de muur verder uitdrogen. Het volledige uitdrogingsproces kan nog 6 tot 12 maanden duren. Deze oplossing is ook te gebruiken bij minder poreuze materialen, zowel binnen als buiten. Dikkere muren (meer dan 40 centimeter) moeten dan wel aan beide zijden behandeld worden. Voor de injectie moeten wel alle behang, plinten, pleister- en wandbekleding verwijderd worden. In muren die volledig verzadigd zijn met water, is er geen plaats meer voor injectievloeistof. Je kan dan beter nog wachten tot de muur iets meer uitgedroogd is in de zomerperiode.
    • Emulsiegel
      Een andere optie is de injectie van een geconcentreerde emulsiegel. De verspreiding van de actieve stoffen in de muur gebeurt via het aanwezige muurvocht. Op deze wijze wordt de actieve stof perfect en heel gelijkmatig over de hele muurdoorsnede verdeeld. De gel vormt in enkele weken een waterafstotende laag. Die methode maakt de voorbehandeling en meerdere injectiefases (zoals bij injectieharsen) overbodig. Na de injectie is er wel nog een extra behandeling tegen de schadelijke effecten van het in de muur achtergebleven zout noodzakelijk.

Doorslaand vocht

  • Symptomen
    Symptomen van doorslaand vocht zijn ook afbladderende verf en pleisterwerk, loskomend behangpapier, blazen, schimmelvorming, condensatie of druppelvorming aan de binnenkant van de muur.
  • Oorzaken
    Doorslaand vocht zorgt voor vochtplekken binnenshuis als gevolg van slagregen. Het vocht baant zich een weg door de verouderde muren of langs poederende en slecht aangebrachte voegen, scheuren en barsten. Soms zijn de gebruikte stenen gewoon te poreus voor een buitenmuur.
  • Aanpakken
    Om doorslaand vocht te vermijden, worden hydrofugen aangebracht. Deze coatings zijn transparante impregnerende middelen met een ‘parelend’ effect (regendruppels worden niet geabsorbeerd). Ze zijn te gebruiken bij niet-beschilderde poreuze materialen, zoals baksteen, zandsteen, cement, beton, structuurpleister, niet-gelakte dakpannen enzovoort. Het is een siliconencoating die via een oplosmiddel aangebracht wordt met een blokborstel, een roller of zelfs een sproeier. Wanneer het middel goed geabsorbeerd is, verdampt het oplosmiddelen en blijft de silicone achter in het materiaal. Het verstopt de poriën niet, zodat het materiaal kan blijven ademen. Omdat er dan minder vocht in het materiaal opgenomen wordt, hebben die impregneermiddelen ook een positief effect op de isolatiewaarde van het gebouw. Bovendien hebben ze dikwijls extra eigenschappen, zoals het voorkomen van vorstschade en vervuiling. Naast de transparante vorm zijn er ook dekkende verfcoatings te verkrijgen om tegelijk een geschilderd effect te bekomen.