Zwembad
De zomers worden steeds warmer in België, vorig jaar was de hoogste temperatuur wel meer dan 38 graden! Een zwembad is nog nooit zo aantrekkelijk geweest, maar er zijn echter nog enkele vragen in verband met het plaatsen van een zwembad. Wat voor materialen zijn er? Heb ik een vergunning nodig voor het aanleggen van een zwembad? Dit zijn belangerijke vragen, en wij beantwoorden deze voor je!
Materialen
Polyester
Een polyseter zwembad is zeer licht, maar toch sterk en het is bovendien aangenaam om aan te raken. Dit soort zwembad is ook eenvoudig te onderhouden. De grond moet stevig genoeg zijn en dan moet er toch nog een betonnen fundament geplaatst worden. Een polyseter zwembad is ook één van de duurdere opties.
Staal
Dit zwembad bestaat uit stalen wanden die volledig worden ingegraven. Aangezien het staal is, is het zwembad zeer sterk. Maar het is minder aangenaam om aan te raken. Stalen zwembaden zijn echter een stuk goedkoper dan polyester of beton.
Beton
Met een betonnen zwembad kan je alle kanten op. Indien je kiest voor een betonnen zwembad op maat, kan je elk soort ontwerpt laten plaatsen. Deze zwembaden zijn vaak het duurste, maar ze geven ook de meest luxueuze uitstraling. Bovendien hebben ze een enorm lange levensduur.
Vergunning nodig?
Indien je zwembad aan de volgende voorwaarden voldoet, heb je geen vergunning nodig.
- Het zwembad is ten hoogste 30 meter verwijderd van de woning
- Het zwembad is meer dan 1 meter verwijderd van de perceelgrens
- Het zwembad mag niet in een kwetsbaar gebied liggen
- Het zwembad mag niet gebouwd worden in een oeverzone, of binnen de 5 meter brede strook langs de oever van een waterloop.
Er zijn echter uitzonderingen op elke regel, en ook hier is dit het geval. Om 100 percent zeker te zijn, vraag advies aan de gemeentelijke dienst ruimtelijke ordening.