Afwerking
Lift

Dé (trap)lift voor jouw huis

Een (trap)lift in je woning, het is onmisbaar als je niet (zo) mobiel bent. Alleen, de installatie is zo’n gedoe. Toch? Nee hoor, dat valt echt mee. Veel hangt natuurlijk af van de soort lift die je wil. We overlopen even wat de opties zijn.

Traplift
Een traplift is in een halve dag geplaatst en vraagt nauwelijks aanpassingen in je woning. Dit soort lift wordt op maat gemaakt en is dus geschikt voor alle soorten trappen. Of toch bijna: de treden moeten zeker 70 centimeter breed zijn, bij sommige exemplaren 75 centimeter. Een leverancier komt je trap opmeten en levert binnen de 2 weken.

Let wel: een traplift is niet voor iedereen geschikt. Je moet zelf in de lift geraken en de bediening hanteren.

Plateautraplift
Met een plateautraplift kan je met je rolstoel naar boven of beneden. Het toestel is in een halve dag geplaatst en vraagt nauwelijks aanpassingen in je woning. Deze soort lift wordt op maat gemaakt, maar is niet geschikt voor alle soorten trappen. Bij een rechte trap heb je 75 centimeter in de breedte nodig. Als je een draaitrap hebt moet dat al 125 centimeter zijn. Plus je hebt nog eens 2 vrije meter nodig voor de trap zelf. Heb je die ruimte? Dan komt een leverancier je trap opmeten en levert binnen 6 tot 8 weken.

Hydrolift
Een hydrolift is een plateau ingebouwd in de grond. Hiervoor komen er dus wel aanpassingen in je woning aan te pas. Er moet een put gemaakt worden van zeker 20 centimeter diep met een oppervlakte van 125 op 110 centimeter. Het installeren duurt een paar dagen. Je moet een aannemer vragen om alles tot een goed einde te brengen. Een leverancier komt alles opmeten en levert binnen 6 tot 8 weken.

Huislift
Een huislift vraagt het meeste werk. Op zich heb je maar een oppervlakte van 150 op 150 centimeter nodig, maar wel op elk verdiep van je huis. Op de benedenverdieping komt een put van ongeveer 15 centimeter diep. Het installeren duurt 5 tot 8 dagen. Je moet een aannemer vragen om alles tot een goed einde te brengen. Een leverancier komt alles opmeten en levert binnen de 9 weken.

Heb je in huis geen plaats voor zo’n lift? Eventueel kan die ook buiten geïnstalleerd worden.