Ik bouw
Werfinrichting

Werfinrichting

Wanneer je begint te bouwen, wil je dit liefst zo vlot mogelijk laten verlopen, zonder problemen en vooral zonder ongevallen. Toch wordt er aan het degelijk inrichten van een bouwwerf vaak veel minder aandacht besteed dan aan andere onderdelen en risico’s. Om te spreken van een goede werfinrichting moet men rekening houden met twee factoren.

Enerzijds moet men faciliteiten voorzien die het mogelijk maken om vlot te kunnen werken. Men voorziet opritten, kabelbescherming, bouwliften en eventueel tijdelijke kantoren. Ook zijn er voorzieningen om de werklieden voldoende veiligheid en comfort te geven om hun job zonder problemen uit te oefenen. We spreken dan bv. over mobiele toiletten, veiligheidsleuningen en zelfs schaftwagens.

Anderzijds moet de bouwwerf ook voldoende beveiligd zijn, zowel tegen buitenstaanders als ter bescherming van bv. toevallige of onoplettende voorbijgangers. Je denkt dan al gauw aan hekwerk en signalisatie, maar ook geluidsdempend materiaal kan een grote meerwaarde bieden.