Ik bouw
Aankoop bouwgrond

Aankoop bouwgrond

Op een bepaald moment in je leven is het tijd dat je het ouderlijke nest wilt (of moet) verlaten en op zoek gaat naar een eigen stekje. Of misschien heb je die fase jaren geleden al doorlopen en is het gewoon tijd voor verandering. Hoe dan ook start je aan een werk van lange adem dat begint bij het antwoord op één vraag: huren, kopen of bouwen?

Eenmaal je keuze is gevallen voor bouwen, start meteen de allereerste fase, en dat is niet de meest eenvoudige: een bouwgrond kiezen. Vaak zal een beslissing hierover geïnspireerd zijn door je gevoel, maar het kan allerminst kwaad om de objectieve elementen in het oog te houden. De geschikte bouwgrond moet beantwoorden aan jouw eisen, maar heb je voldoende nagedacht over wat die eisen precies zouden moeten zijn? De prijs en de locatie zullen over het algemeen de doorslaggevende factoren zijn, maar bouwgronden worden wel steeds duurder en schaarser. Andere bijkomstige aandachtspunten winnen aan belang zoals bijvoorbeeld lokale bouwvoorschriften, de samenstelling van de bodem en de waterbestendigheid van de bouwgrond.

We willen je niet enkel helpen bij het aanvatten van je zoektocht maar scheppen ook meer duidelijkheid over waar jij moet op letten bij het kiezen en aankopen van je bouwgrond en over wie jouw voornaamste partners zijn in het proces.

(Bouw)grond?

Bij het zoeken van een grond om je toekomstige woning op te bouwen, zal je als allereerste moeten kijken of het perceel ook écht een bouwgrond is. Het is namelijk niet automatisch zo dat een stuk grond in een woongebied, een bouwgrond is. Neem even contact op met Ruimte Vlaanderen om een stedenbouwkundig attest aan te vragen indien je twijfelt, of ga langs bij de bevoegde dienst van je gemeente. Je zal deze zaken vrij snel kunnen achterhalen.

Staat

Je wil natuurlijk het liefst een bouwgrond die bouw-klaar is. Ligt er nog een hoop puin dat opgeruimd moet worden? Of zal je nog enkele (grote) bomen moeten laten weghalen? Dit zal allemaal een impact hebben op je budget en tijdsindeling, vergeet hier dus geen rekening mee te houden. Daarnaast moet de bouwgrond ook over voldoende draagkracht beschikken en op een ideale hoogte liggen ten opzichte van het straatniveau.

Ligging en oriëntatie

Het is vanzelfsprekend dat je rekening gaat houden met de ligging van het perceel. Je zal misschien niet te ver van je werk willen bouwen, maar ook de aanwezigheid van winkels, openbaar vervoer en scholen zijn van belang. Wil je zonnepanelen? Houd dan zeker rekening met de oriëntatie van je woning. Idealiter is een woning open naar het zuiden en gesloten naar het noorden. Dit is niet enkel perfect voor zonnepanelen, maar ook onderzoek wijst uit dat dit ideaal is.

Je zal ook willen kijken naar de nutsvoorzieningen. Zal je gemakkelijk kunnen aansluiten op een elektriciteitsnetwerk en zijn er rioleringen? Nieuwe leidingen leggen kost namelijk veel tijd én geld.

Daarnaast kan het geen kwaad om te kijken of jouw bouwgrond in overstromingsgevoelig gebied ligt. Dat controleer je via de watertoets en overstromingskaarten. Ligt jouw perceel in zo’n gebied? Dan zal je verzekeringspremie hoger uitvallen.

Voorschriften

Een bouwgrond heeft normaliter enkele (stedenbouwkundige) voorschriften. Zo zal een grond een bepaalde bestemming hebben. Mag er een woning op gebouwd worden, of eerder een recreatieruimte? Daarnaast kunnen er ook enkele specifieke specificaties van toepassing zijn. De bouwstijl en type woning, aantal verdiepen, vorm van het dak en afstand tot de buren zijn enkele voorbeelden. Misschien moet je wel binnen een bepaalde termijn bouwen?

Het is enorm belangrijk deze voorschriften goed na te gaan, je wil namelijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan eens je beslissingen, en misschien wel aankopen, hebt gedaan.

Bodemattest

Via de OVAM kan je een bodemattest verkrijgen. Je kan namelijk niet enkel op het zicht een beeld krijgen van je bouwgrond. Via een bodemattest krijg je een idee van eventuele vervuiling van de bouwgrond. Dit is een verplicht document bij de verkoop van een bouwgrond dus je zal dit gemakkelijk in handen krijgen.