Ik bouw
Voorbereidende werken

Voorbereidende werken

Vooraleer je met je bouwwerken start, moet je eerst de basis leggen waarop je toekomstige woning uiteindelijk zal terechtkomen. Daarom moet je bouwgrond tot in de puntjes geprepareerd worden voor je de eerste steen legt.  Eenmaal je met de werken start en je aan de funderingen begint, zal het namelijk minder voor de hand liggend zijn om nog dingen te veranderen.

 

bouwgrond voorbereiden

Je moet dus eerst nog wat geduld uitoefenen alvorens je kan beginnen bouwen en wel met een heel belangrijke reden: stabiliteit. Wanneer je je grond niet voldoende hebt behandeld zodat hij volledig klaar is om bebouwd te worden, ontstaat het risico dat hij je woning niet zal kunnen dragen. De gevolgen daarvan kunnen desastreus zijn. Bij instabiliteit van je woning neemt de kans toe dat het huis zal overhellen, met barsten, scheuren en erger tot gevolg.

Om het risico dat dit ooit zal gebeuren tot een absoluut minimum te beperken, doe je er goed aan om een grondonderzoek te doen. Dit zal aantonen wat de samenstelling is van je bodem, waar bijkomende werken zullen nodig zijn om de stabiliteit te verzekeren en voor welke structuren en materialen je best kiest bij het bouwen van je nieuwe woonst. Zo kunnen het verwijderen van overdreven plantengroei, het saneren en droog zuigen van je bodem of verdere drainage allemaal oplossingen zijn die ervoor zorgen dat jij op beide oren kan blijven slapen. Een goed begin is nu eenmaal de helft van alle werk.