Ik verbouw
Afbraakwerken

Afbraakwerken

Soms is een woning zo verouderd dat het goedkoper is om je woning helemaal af te breken en een nieuwbouw te plaatsen dan om een totaalrenovatie uit te voeren. Zeker nu er meer en meer energienormen worden opgelegd door de overheid, zal dit financieel vaak interessanter zijn.

Je betaalt gemiddeld tussen de 40 en 55 euro per vierkante meter bij de afbraak van je woning. Dit bedrag zal iets lager liggen als je besluit de funderingen te laten staan. De Vlaamse overheid biedt wel een sloop- en heropbouwpremie aan waarbij je tot 7500 euro kan recupereren. Om in aanmerking te komen voor deze premie moet de eigenaar wel een particulier zijn en geen bedrijf. Het nieuwbouwproject moet ook een woning worden. Je bouwaanvraag moet ook voor 31 oktober 2019 worden aangevraagd.

Voor enkele andere steden in Vlaanderen geldt sowieso al een btw-tarief van 6% in plaats van 21%. In de betreffende gemeenten kan je geen sloop- en heropbouwpremie aanvragen. Het gaat om volgende gemeenten: Aalst, Anderlecht, Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Charleroi, Dendermonde, Doornik, Elsene, Etterbeek, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, La Louvière, Leuven, Luik, Mechelen, Moeskroen, Namen, Oostende, Roeselare, Schaarbeek, Seraing, Sint-Gilles, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Niklaas, Ukkel, Verviers en Vorst.