Dak
Dakbedekking

Dakbedekking voor beginners

The sky's the limit if you have a roof over your head.

Sol Hurok

Een dak boven je hoofd, we weten allemaal hoe onmisbaar het is. Iets minder van levensbelang is hoe dat dak er precies uitziet. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het onbelangrijk is, je dak bepaalt mee de uitstraling van je woning. Wij zetten even de meest geschikte dakbedekking voor jouw huis op een rijtje.

Voor een plat dak
Platte daken zie je meer en meer opduiken. Ze passen dan ook perfect bij strakke woningen. Ze hebben het wel wat zwaarder dan hun hellende tegenhangers. Een plat dak is veel meer aan de weerselementen onderworpen, waardoor het een kortere levensduur heeft. Met het juiste materiaal zorg je er wel voor dat de levensduur van je dak verlengd wordt.

1. Bitumen
Ook wel roofing of dakleer genoemd. Bij platte daken wordt bitumen het vaakst gebruikt. Het is een duurzaam materiaal dat je makkelijk kan plaatsen en zeker 25 jaar meegaat.

2. PVC
PVC is goed vergelijkbaar met bitumen, behalve dan dat het uit kunststof is gemaakt. Het grote voordeel ervan is dat je voor witte PVC-dakbekleding kan kiezen. Dat houdt het beter uit in warme temperaturen en zorgt ervoor dat je huis koel blijft in de zomer.

3. EPDM
EPDM bestaat uit synthetische rubber, wat het superelastisch maakt. Daardoor kan je dak tegen alle temperatuurschommelingen en heeft het een levensduur van 40 jaar. De kans op lekken is ook heel klein, omdat het materiaal op maat gemaakt is voor jouw dak.

4. Groendak
Je raadt het vast: een groendak is zo’n dak vol struiken, bomen, kruiden, mossen en grassen. Ondanks het niet geringe kostenplaatje is dit soort dakbedekking serieus in opmars. Begrijpelijk: het is heel mooi om te zien en het brengt tal van voordelen met zich mee. Een groendak gaat op z’n minst 40 jaar mee. Het zorgt ervoor dat de weerselementen de onderlaag van het dak niet aantasten. Als je dak stevig genoeg is, zet er dan gerust een paar tuinstoelen op om volop van goed weer te genieten.

Voor een hellend dak
Een hellend dak is nog steeds het meest aanwezig in ons landje. Niet moeilijk: het heeft een zeer lange levensduur en je hebt er een brede waaier aan mogelijkheden mee.

1. Dakpannen
Hoewel de klassieke rode dakpannen nog steeds heel Vlaanderen sieren, zijn er verschillende andere opties. Er is een oneindige keuze aan kleuren, formaten en vormen. Plus dakpannen kunnen tegen alle weersomstandigheden, zijn best goedkoop, kleurvast en milieuvriendelijk. Er zijn 3 soorten:

 • Klei
  Kleien dakpannen worden al eeuwen en eeuwen gebruikt, met goede redenen. Je hebt verschillende kleur- en stijlmogelijkheden en ze gaan decennia mee. Zeker de keramische: die overleeft het 50 tot 100 jaar.
 • Beton
  Betonnen dakpannen zijn groter dan kleien, waardoor ze gemakkelijker te plaatsen zijn. Daardoor kan je voor een vrij zacht prijsje je dak bepannen. Een betonnen dakpan gaat zo’n 30 jaar mee.
 • Lei
  Een leien dakpan blijft 40 jaar liggen voor je aan vernieuwing moet denken. Zijn de leien exemplaren je iets te duur, maar vind je ze er wel goed uitzien? Ga dan voor een dakpan uit kunststof of bitumen met dezelfde look. Die zijn iets goedkoper. Hun levensduur is wel minder lang en ze slaan vlugger groen uit.

2. Metaalplaten
Metaal is heel praktisch als dakbedekking: het heeft een zeer lange levensduur, is makkelijk te plaatsen, buigzaam en je hebt er niet veel onderhoud aan. Het past ook perfect bij moderne huizen. Ook hier heb je 3 soorten:

 • Aluminium
  Aluminium is superflexibel en heeft een levensduur van ongeveer 50 jaar. Als je een originele vorm voor je dak wil, dan is aluminium de beste keuze. Het materiaal past zich gemakkelijk aan aan bijzondere onderwerpen.
 • Zink
  Zink en aluminium hebben heel wat gemeenschappelijke kenmerken, alleen is zink minder buigzaam. Het gaat wel langer mee: de komende eeuw is je dak niet aan vervanging toe. Bovendien heb je ook nog eens een recyclebaar dak.
 • Koper
  Met een koperen dak heb je zeker de eyecatcher van de buurt. Het heeft een levensduur van ongeveer 80 jaar.

3. Riet
Als je rietdak zegt, zie je automatisch chique villa’s voor je. Zo’n dak is dan ook geen goedkope zaak. Het geeft je woning wel een authentieke uitstraling én isoleert heel goed. Zo goed dat dakisolatie vaak niet nodig is. Hou er rekening mee dat een rieten dak een hellingsgraad van zeker 45 graden moet hebben. Anders loopt het regenwater niet goed weg en begint je dak te rotten. Het vraagt ook best wat onderhoud. Om de 35 jaar moet het riet vervangen worden.

4. Groendak
Een groendak is niet alleen mogelijk als je dak plat is, bij een hellend exemplaar is het zeker ook een optie.