Ik verbouw
Asbest

Asbest laten verwijderen

Soms kan je asbest zelf verwijderen maar soms laat je het best verwijderen door een specialist.

Zelf verwijderen

Hechtgebonden materialen die in goede staat verkeren, mag je zelf verwijderen mits je voldoet aan de wettelijk verplichte voorzorgsmaatregelen. Zo moet je stof vermijden, geen asbestmaterialen breken en handwerktuigen, een stofmasker en een wegwerpoverall gebruiken. Ook het verpakken en afvoeren moet zo goed en snel mogelijk gebeuren. Er zijn speciale doe-het-zelf pakketten beschikbaar voor 30 euro in sommige gemeenten. Hiermee kan je golfplaten of dakleien met asbest zelf gemakkelijk verwijderen. Zo’n pakket bevat een mondmasker, handschoenen, opbergzakken en een speciale overall.

Laten verwijderen

Niet-hechtgebonden toepassingen moet je altijd door een erkend asbestverwijderaar laten verwijderen. Hierbij wordt het gebied rondom het gebouw volledig afgezet. De specialisten dragen passende kledij om het risico op besmetting te beperken. Achteraf wordt een controle uitgevoerd door een erkend labo en bij goedkeuring zal er een certificaat worden uitgereikt.

Ook hechtgebonden asbesttoepassingen kan je laten verwijderen als je dit liever niet zelf doet. Zeker voor ernstig beschadigde of moeilijk te verwijderen materialen is dit aangeraden. Een aannemer is altijd verplicht om zijn werknemers een jaarlijks attest ‘eenvoudige handelingen’ te doen behalen. Voor de zekerheid vraag je dit best altijd even na bij je aannemer.

man op dak, veiligheid, trap