Ik verbouw
Asbest

Gezondheid

Het is al langer geweten dat asbest schadelijk is voor de gezondheid. Bij de inademing van veel asbestvezels loop je risico om ziek te worden. Het inslikken of aanraken van asbestvezels kan voor zover geweten geen kwaad. Je zal niet meteen problemen ondervinden als je bent blootgesteld en ziek bent aangezien symptomen van een asbestziekte zich pas na 30 tot 40 manifesteren. Er zijn verschillende gekende asbestziektes.

Een eerste ziekte is asbestose. Hierbij ontstaat er littekenweefsel in de longen. Als je met je beroep veel in aanraking komt/kwam, is er een mogelijkheid dat je deze ziekte hebt. Symptomen zijn ademhalingsmoeilijkheden en sneller gevoelig zijn voor infecties.

Mesothelioom is een kwaadaardige tumor die meestal ontstaat door asbest. Dit is een dodelijke ziekte waarvoor momenteel geen genezende behandeling bestaat. De meeste patiënten overlijden binnen de 2 jaar na de diagnose.

tekening, longen

Een andere ziekte die voorkomt bij mensen die voor hun werk vaak in aanraking kwamen/komen met asbest, is pleurale plaques. Dit zijn verdikkingen van het borstvlies die kunnen verkalken. Je zal hier amper iets van merken.

De combinatie van het inademen van asbestvezels en (passief) roken, kan leiden tot longkanker.

Slachtoffers van mesothelioom, asbestose, longkanker en larynxkanker kunnen soms terecht bij het Asbestfonds (AFA) voor een schadevergoeding. Je moet wel kunnen aantonen dat de blootstelling in België is gebeurd. Ook nabestaanden kunnen een schadevergoeding eisen. Je moet er wel rekening mee houden dat je niet én het betrokken bedrijf voor de rechter kan dagen én een vergoeding kan vragen aan het Asbestfonds. Je zal moeten kiezen tussen beide. Voor beide opties heb je 5 jaar na de ziekte is vastgesteld.