Ik verbouw
Duurzaam verbouwen

Bio-ecologisch verbouwen

Je huis verbouwen is niet altijd goed voor het milieu. Zo gebruiken we grondstoffen die op een bepaald moment worden uitgeput. Het is daarom geen slecht idee om bewust om te springen met onder andere de materialen die je gebruikt.

Gebruik maken van regenwaterrecuperatie en spaarkoppen op je douche en waterbesparende kranen voor onder andere je bad en spoelbak is al een goede start. Kijk ook of het mogelijk is om nagroeibare materialen zoals hout te gebruiken in plaats van zaken zoals kunststof of beton.

Je woning zo weinig mogelijk energie laten verbruiken kan je aan de hand van isolatie. Een optie is om voor milieuvriendelijke dakisolatie te gaan en niet te kiezen voor de typische materialen zoals glaswol. Als je wil opteren voor ecologisch verantwoorde materialen heb je enkele opties.

Een eerste optie is kiezen voor schapenwol. Deze is goed bestand tegen vocht en isoleert erg goed. Dit is echter wel één van de duurste milieuvriendelijke materialen. Ten tweede kan je ook kiezen om te werken met papiervlokken (cellulose). Deze worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Het voordeel van deze papiervlokken is dat ze vocht kunnen opnemen om daarna weer vertraagd af te geven. Deze manier van isoleren is ook relatief goedkoop. Een derde optie is werken met houtwol. Ook deze heeft goede vochtregulerende eigenschappen en heeft een hoge warmte- opslagcapaciteit. Kurk is een vierde materiaal dat je kan gebruiken. Dit is afkomstig van kurkeik en is beschikbaar in plaat- en korrelvorm. Kurk isoleert goed thermisch en akoestisch maar heeft wel een hoger prijskaartje. Als laatste is er hennep. Vezels worden gebruikt voor isolatiedekens. In tegenstelling tot de andere materialen kan dit materiaal niet gebruikt worden in vochtige omstandigheden.