Tuin
Garage/carport

Garagepoorten

Heeft jouw 18-jarige zoon of dochter je prachtige garagepoort geramd tijdens de eerste rijles? Of heb je simpelweg nood aan een nieuwe garagepoort? Lees hier alles over garagepoorten en hun voordelen.

Soorten

Ook bij garagepoorten is er heel wat keuze in maten, vormen en kleuren. Hieronder hebben we de belangrijkste varianten even voor jou neergeschreven. Bij iedere soort is het mogelijk om te kiezen tussen een handmatige of elektrische versie. We laten de keuze aan jou!

Kantelpoort

De kantelpoort is de meest voorkomende garagepoort. Een kantelpoort bestaat uit één sterk ‘kantelstuk’. Je opent de garage door middel van het kantelstuk naar boven te kantelen. Je hebt daarbij twee mogelijkheden. Ofwel kantelt de poort buiten de gevel. Zo creëer je een grotere ruimte binnenin. De tweede mogelijkheid is een kantelpoort die binnenin kantelt. Dit neemt natuurlijk iets meer plek in beslag, waardoor ze minder geschikt is voor kleine garages met lage plafonds.

garagepoort

Sectionale garagepoort

Een sectionale garagepoort bestaat uit verschillende horizontale stukken die met scharnieren aan elkaar worden bevestigd. Als je de garagepoort opent, schuiven die stukken onder het plafond van de garage. Hiermee bespaar je heel wat ruimte in je garage. Een ander voordeel van een sectionale garagepoort is dat je deze goed kan isoleren, waardoor je garage ook nog eens lekker warm in de winter of lekker fris in de zomer blijft.

garage gaat open bij druk op de knop

Schuifpoort

Bij een schuifpoort wordt de garage horizontaal geopend. Je kan daarbij kiezen voor een schuifpoort bestaande uit één groot stuk, net zoals je een deur zou openen. Het is ook mogelijk om een sectionale schuifpoort te installeren. Dit is een variant van de klassieke sectionale garagepoort, waarbij de poort uit verschillende verticale stukken bestaat. De schuifpoorten zijn vooral geschikt in garages waar het plafond vrij laag is of waar de ruimte heel klein is. Bovendien hoef je met een schuifpoort niet de volledige poort open te zetten. Dit kan handig zijn als je de ruimte liever fris of net warm wilt houden.

garagedeur open

Rolpoort

Als laatste is er nog de rolpoort. Dit is een andere variant van de sectionale garagepoort. Met dit mechanisme rol je de verticale lamellen op, net zoals een rolluik. Je hoeft daarbij geen draagrails te monteren, waardoor het gemakkelijker gebruikt kan worden in ruimtes waar niets aan het plafond kan worden gemonteerd. Een nadeel is dat dit soort poorten minder stevig zijn. Het is ook niet mogelijk om er een deur of raampje te plaatsen, hetgeen wel mogelijk is bij de andere poorten.

zwarte garagebox