Tuin
Garage/carport

Kanteldeuren

In onze streken is de kantelpoort nog steeds de klassieke keuze als afsluitstuk van je garage. Hierbij open je de poort, al dan niet elektrisch, in zijn geheel. Hij wordt naar binnen toe gekanteld en zal uiteindelijk tegen het plafond rusten. In sommige gevallen blijft de poort helemaal binnen, in andere zal ze eerst even naar buiten schuiven om zo makkelijker te kantelen.

Soorten

Een kantelpoort kan onderscheiden worden door de manier waarop hij naar binnen kantelt.

Binnenblijvende kantelpoorten zijn vooral geschikt voor garages met gebogen metselwerk of voor rijhuizen die zich pal aan het trottoir bevinden. Met behulp van een veringssysteem schuift de garagepoort recht naar binnen toe. Het deurpaneel uit één stuk blijft volledig binnen de garage. Deze vorm van kantelpoort komt dan ook vaker voor bij grotere garages omdat er wel wat ruimte nodig is zodat de poort naar binnen kan schuiven. Doordat de kantelpoort de grens van de garage niet overschrijdt, zal ze niemand kunnen hinderen.

Naar buiten klikkende kantelpoorten gaan eerst een stukje naar voren, voorbij de grens van de garage om zo langs het plafond van de garage naar binnen te komen. De voor- en nadelen van dit systeem staan haaks op die van de binnenblijvende poort. Zo kan deze poort hinderlijk zijn voor mensen of zaken die zich voor de poort bevinden, maar zal je wel over meer ruimte beschikken in je garage zelf.

Materialen

Kantelpoorten bestaan steevast uit een metalen framewerk. Hierop wordt dan de afwerking bevestigd, die uit heel wat materialen kan bestaan. De meest voorkomende zijn echter wel staal en hout, maar ook aluminium en kunststof worden wel eens gebruikt. Ook speciale folies met verschillende prints kunnen ter afwerking dienen.

Voor- en nadelen

In vergelijking met de andere soorten garagepoort zijn kantelpoorten heel wat voordeliger, afhankelijk van de opties die je neemt. Die kunnen heel uitgebreid zijn, want er zijn heel wat bijkomende toepassingen mogelijk bij kantelpoorten. Ze kunnen voorzien worden van een deur, extra brand- en inbraakbeveiliging en versteviging. Aangezien je over één groot oppervlak beschikt, zijn er ook meer afwerkingsmogelijkheden en zelfs gadgets ter beschikking. In ieder opzicht zijn ze alleszins makkelijk te installeren, gebruiken en onderhouden. Tenslotte kunnen ze ook makkelijk geautomatiseerd worden door bovenaan de garage een motor aan te brengen.

Het grootste nadeel van de kantelpoort is ruimte, met name het verlies ervan. Hij neemt immers sowieso ruimte in bij het openen, of dit nu in de garage zelf is of daarbuiten. Daarnaast kunnen de veren die dienen op de poort te kantelen minder veilig zijn voor kinderen, omdat ze wel wat scharnieren en plaatsen bevatten waaraan zij zich kunnen verwonden. Hiervoor moet je dan bijkomende omhulsels installeren. Ten laatste scoren kantelpoorten ook niet echt hoog qua isolatiewaarde.