Tuin
Garage/carport

Sectionale poorten

In tegenstelling tot een kantelpoort bestaat een sectionale poort niet uit één groot geheel. Ze zijn opgebouwd uit meerdere lamellen die met scharnieren aan mekaar zijn bevestigd en zo kunnen worden geplooid. Wanneer een sectionale poort wordt geopend, schuiven de panelen stuk voor stuk onder het plafond van garage.

Sectionaalpoorten besparen ruimte ten aanzien van kantelpoorten. Dit maakt hen erg populair. Zo kan de poort worden opgerold in een omkasting of naar achteren worden gebracht in een framewerk.

Soorten

Enerzijds kan je een sectionale poort gewoon oprollen door middel van een veersysteem. Dit zorgt ervoor dat zelfs in geval dat je de poort elektrisch kan openen, je ze ook nog handmatig kan openen bij stroomonderbrekingen. De roldeur komt terecht in een omkasting die binnen aan het plafond bevestigd is. Heel soms kan die ook buiten terechtkomen. Dit mechanisme is heel stil en kan amper problemen veroorzaken.

Anderzijds kan je de garagepoort ook gewoon achteruitschuiven via het plafond. De lamellen zullen dan één voor één langs het oppervlak van het plafond de garage worden ingeduwd.

man opent garage met druk op knop

Materialen

Meestal worden er erg stevige materialen als staal gebruikt voor het vervaardigen van een sectionaalpoort. Dit maakt ze heel veilig, vooral tegen inbraken. Ook hout wordt dikwijls gebruikt, en occasioneel ook aluminium.

Voor- en nadelen

Het grootste nadeel van kantelpoorten zijn het grootste voordeel van sectionale poorten: ruimte. Sectionaalpoorten zijn namelijk ruimtebesparend. Doordat ze loodrecht naar boven worden geschoven en zich in een framewerk en omkasting bevinden en zelf geen kabels of gewichten nodig hebben, zal er meer ruimte vrij zijn in je garage. Bovendien zal men ook op straat geen hinder ervaren van de poort. Ook deze poorten zijn overigens te verkrijgen in verschillende uitvoeringen en en materialen, maar alle soorten zijn sowieso erg licht. Tenslotte zijn bijna al deze poorten voorzien van een dubbele wand, voorzien met isolatiemateriaal. Zo krijgen ze dus een hoge isolatiewaarde.

Het grootste nadeel is de prijs. Sectionale garagepoorten woorden omwille van hun aard bijna altijd op maat gemaakt, en daar is natuurlijk een prijskaartje aan verbonden.