Ik verbouw
Juridisch

Gemeenschappelijke muren

In België zie je vaak rijhuizen en halfopen bebouwingen. Dit zorgt ervoor dat veel gezinnen een muur delen met de buren. Het zal uiteraard een keer voorkomen dat je renovaties aan deze gemeenschappelijke muur moet of wil uitvoeren.

Volgens de wet is het gemakkelijk: de kosten worden gedeeld door alle mede-eigenaars wanneer er onderhoud of herstellingen moeten gebeuren. Het gaat hier enkel om noodzakelijke kosten. Zijn de werken slechts in het belang van één van de eigenaren, dan zal hij of zij deze kosten ook alleen dragen. Zonder akkoord van de buren kan je de werken niet uitvoeren. Wanneer kosten het gevolg zijn van een fout of iets dergelijks, dan moet degene die verantwoordelijk is voor de schade de kosten op zich nemen. Wanneer je buurman bijvoorbeeld zijn huis afbreekt en er dus een nieuwe bestemming van de gemeenschappelijke muur is, moet diegene verantwoordelijke voor de nieuwe bestemming de kosten (zoals isolatie) betalen.

Als je niet tot een overeenkomst komt met je buren, dan kan je een bemiddelaar inschakelen. Haalt dit niets uit, dan kan je naar de vrederechter stappen.

Je kan ook afstand nemen van je rechten als het gebouw waarvan jij eigenaar bent niet steunt op de muur. Hiermee bescherm je jezelf tegen toekomstige kosten voor herstellingen en onderhoud.