Inrichting
Elektrische toestellen

Wasmachine

Ben je het beu om telkens de wekelijkse was te doen in een plaatselijke wasserette? Of is jouw wasmachine versleten en dringend aan vervanging toe? Hieronder zetten we de verschillende types voor jou op een rijtje!

Soorten

Je zou het misschien niet meteen denken maar er zijn wel degelijk verschillende soorten wasmachines.

Wastrommels

Er bestaan twee verschillende soorten wastrommels. Je hebt vaste trommels waarbij het textiel kan bewegen door middel van een ‘roerbeweging’. Daarnaast heb je ook wasmachines met een bewegende trommel. Hier wordt het textiel in beweging gehouden door de trommelbeweging zelf.

Sommige wasmachines bestaan uit meerdere trommels. Op die manier kan je meerdere wasjes in één keer doen. Dit is erg handig voor gezinnen met veel ravottende kinderen!

As-beweging

Er is ook een verschil in as-beweging die een wastrommel maakt. Je hebt wastrommels die bewegen rond de verticale as of wastrommels die bewegen rond de horizontale as.

Laadopening

Als laatste is er ook nog een verschil qua laadopening. Sommige wasmachines hebben een laadopening bovenaan de wasmachine. Andere hebben hun laadopening vooraan.

wasmachine

Voor- en nadelen

Wasmachines met verticale as-beweging kunnen enkel een laadopening bovenaan hebben. Via het deksel bovenaan de machine kan de kledij in en uit de trommel worden gehaald. Dit is makkelijk omdat je je op die manier niet hoeft te bukken. Bovendien maak je minder vaak kans op lekkages en kan je tijdens het wasproces het deksel openen, ook al zit er nog water in de machine.

Wasmachines met een horizontale as-beweging kunnen zowel bovenaan als vooraan een laadopening hebben.

Heb je een wasmachine met horizontale beweging en laadopening vooraan, dan heeft dit enkele voordelen. Je kan er andere apparaten bovenop zetten, zoals bijvoorbeeld een droogkast. En je kan via het doorzichtige deurtje precies nagaan hoe ver het wasproces is gevorderd en of je wasmachine nog correct werkt. Het nadeel van een laadopening vooraan, is dat het deurtje bij slijtage kan gaan lekken. Bovendien kan het erg belastend zijn voor je rug als je telkens moet bukken om de was in de machine te stoppen.

Daar biedt de wasmachine met laadopening bovenaan de oplossing. Een ander voordeel van een laadopening bovenaan is dat er minder kans is op lekkage omdat het deurtje bovenaan zit. Het nadeel van zulke machines is dat deze minder snel draaien, waardoor het langer duurt voor je was droog is.

Onderhoud

Om de levensduur van je wasmachine te verlengen of het risico te beperken dat je plots in een plas water komt te staan, doe je er goed aan je wasmachine regelmatig te onderhouden. Daarbij denken we aan een aantal specifieke factoren:

  • Rond het rubber van je deur kan er zich makkelijk schimmel vormen. Je maakt het dan ook best van tijd tot tijd eens schoon met een vochtige doek en afwasmiddel.
  • Reinig na elke wasbeurt het wasmiddelbakje met een vochtige spons. Hardnekkig vuil kan je verwijderen met heet water en azijn.
  • Start elke maand het reinigingsprogramma van je wasmachine. Bestaat dit niet, start dan het hoogst mogelijke programma zonder kleren, en voeg een afwastablet toe in de wastrommel. Dit zal geurhinder beperken en houdt je wastrommel proper.
  • Laat na elke wasbeurt je wasmachine openstaan zodat je wastrommel goed kan uitdrogen.
  • Maak af en toe je filter schoon. Meestal vind je die achter plint onderaan je wasmachine.
  • Ontkalk regelmatig je machine. Dit kan je doen met speciale ontkalkingsmiddelen.