Inrichting
Keuken

Keuken

Vooraleer je je nieuwe keuken kan inrichten, moet je eerst een keuze maken met betrekking tot het type keuken.

Eilandkeuken

Een eilandkeuken is ideaal in woningen waar de keuken en woonruimte één geheel vormen. Je eiland kan dan zowel dienen om te koken en als algemeen werkvlak als om te spoelen of de afwas te doen. Zorg er wel voor dat er voldoende bewegingsruimte is tussen je keukeneiland en de wandkasten, minimum 120cm is vereist.

U-vorm

Als je over een grotere ruimte beschikt, kan je voor een keuken in een U-vorm gaan. Hierdoor kan je gemakkelijk je keuken in zones opdelen (koken, spoelen, opbergen,…). Je zal ook niet ver moeten lopen om van de ene zone naar de andere te gaan, mits de wanden niet te ver van elkaar staan.

G-vorm

Net zoals bij de keuken in een U-vorm, is de keuken in een G-vorm geschikt voor grote ruimtes. Hier is de keuken een afgesloten ruimte met een in- en uitgang. Ook hier zijn er korte loopafstanden en gemakkelijke zoneverdelingen.

L-vorm

Dit is een populaire keuze die vaak gecombineerd wordt met een keukentafel of soms zelf een kookeiland. Je zal hier wel niet langer het voordeel hebben van korte loopafstanden.

Dubbele wand

Je draait je om, neemt een stap en je staat aan de overkant van je dubbelwandige keuken. Net zoals bij een kookeiland, raadt men aan om minstens een ruimte van 120cm tussen beide wanden te voorzien. Een dubbele wand is uitermate geschikt voor kleinere ruimtes en wanner er in je keukenruimte een deur en raam tegenover elkaar staan.

Enkele wand

Bij de enkelwandige keuken (of I-keuken) is er slechts één keukenwand. Je kan deze zo lang maken als je zelf wil, maar meestal zijn deze beperkt in lengte en dus ideaal voor kleinere woningen. Denk er hier wel aan dat je de zones goed indeelt. Je kan dit eventueel combineren met een kookeiland. Dit is ergonomisch gezien de slechtste optie.