Inrichting
Keuken

Koffieapparaat

Filterapparaat

Filterkoffie is de ‘ouderwetse’ manier van koffiezetten waarbij je alles handmatig doet. Na het inbrengen van het water, moet je namelijk zelf een papieren filtertje in de filterhouder stoppen waarin de gemalen koffie komt. Afhankelijk van de gewenste sterkte, doe je er dan één of twee eetlepels in. Daarna doet het apparaat zijn werk. Het voordeel van een filterapparaat is dat deze laag in aankoop en verbruik is. Je kan wel enkel gewone koffie zetten.

Volautomatische espresso

Met de volautomaten kan je verschillende soorten koffies zetten en dit met één druk op de knop. Zaken zoals de temperatuur, hoeveelheid en sterkte van je koffie kan je gemakkelijk zelf instellen. Ook hier liggen de kosten per kopje relatief laag maar de aankoopprijs wel wat duurder. Het reinigen van een volautomaat is minder praktisch dan pakweg een filterapparaat.

Semi-automatische espresso (pistonmachines)

Het gebruik van een pistonmachine vergt wat meer technische kennis en neemt wat meer tijd in beslag. Je kan alles echter zelf instellen (van smaak tot bonenmelange) en het zetten van de koffie zal meer als een ervaring dan als een gewone handeling aanvoelen. De prijs per kopje ligt hier ook relatief laag maar de aankoop prijs ligt redelijk hoog.

Koffieapparaat met pads

Als je eenvoudig en snel koffie wil, kan je gaan voor een machine met koffiepads. Met één druk op de knop wordt de inhoud van de pads gemengd met warm water en kan je genieten van je koffie. Je zit meestal wel vast aan een smaak en sterkte met een zakje pads. Hoewel de aankoopprijs hier relatief laag is, zit de grote kost verborgen in de aankoop van de pads.

Ingebouwde of losse koffiezetmachine

Je zal natuurlijk moeten kiezen of voor een ingebouwde of losse koffiemachine gaat. De losse varianten kan je al in goedkope versies krijgen. Naarmate je meer opties wil, zal je daar ook voor betalen. Ingebouwde koffieapparaten zijn daarentegen altijd aan de dure kant aangezien ze een luxueuze uitstraling hebben en deel uitmaken van de keuken. Je bespaart ook plaats op je aanrecht met een ingebouwde koffiezetmachine in je kast.