Inrichting
Keuken

Spoelbak

De spoelbak is en blijft één van de belangrijkste plaatsen in je keuken. Je bereid er vaak je eten door zaken te ontdooien, schillen, afgieten,… en nadien doe je er de afwas. Ook bij de installatie van een spoelbak zal je enkele keuzes moeten maken, onder andere met betrekking tot het type en gebruikte materiaal. Denk ook waarvoor je je spoelbak zal gebruiken. Is dit enkel om bv. groenten te spoelen of ga je deze ook gebruiken voor de afwas? Dit zal helpen bepalen of je één of twee spoelbakken moeten installeren. Je kan er dan voor kiezen om twee gelijke of een kleine en grotere spoelbak te nemen.

Soorten

Een eerste optie is een inbouw spoelbak waarbij de rand op het werkblad ligt. Dit is de meest populaire en voordelige soort. Heb je liever dat je spoelbak en werkblad één geheel vormen, dan kan je voor een vlakbouw spoelbak gaan waarbij de spoelbak in het werkblad wordt gemonteerd. Bij een opbouw spoelbak zal de rand boven je werkblad uitsteken aangezien deze op het werkblad wordt geplaatst. Een laatste optie is de onderbouw spoelbak waarbij de rand van de spoelbak onder de rand van het werkblad wordt gemonteerd.

Qua vorm sta je volledig vrij. Rechthoekig, rond of trapeziumvormig, dit kies je helemaal zelf afhankelijk van je smaak.

Materialen

Het meest gebruikte materiaal voor een spoelbak is roestvrij staal of inox. Dit omdat het tal van voordelen heeft: hittebestendig, hygiënisch, duurzaam en betaalbaar. Het is echter wel belangrijk om je spoelbak in roestvrij staal goed en regelmatig te onderhouden. Een andere optie is een spoelbak in kunststof. Ook deze zijn goedkoop. Daarnaast is deze soort gemakkelijk te onderhouden en beschikbaar in verschillende kleuren. Kunststeen is poreus en erg goed bestand tegen hoge temperaturen maar kan niet goed tegen kleurstoffen. Keramiek is erg duurzaam, krasbestendig, bestand tegen hitte en onderhoudsvriendelijk.