Inrichting
Keuken

Ovens

Ovens met natuurlijke convectie

Bij ovens met natuurlijke convectie zijn twee verwarmingselementen aanwezig (eentje bovenin en eentje onderin) die zorgen voor de opwarming. Het voordeel van een oven met natuurlijke convectie is dat deze ideaal is voor het braden van rood vlees en gevogelte. Je kan echter maar één schotel tegelijk opwarmen.

Ovens met mechanische convectie

Warmeluchtovens hebben net zoals de ovens met natuurlijke convectie twee verwarmingselementen. Hiernaast is er echter nog een ventilator aanwezig achteraan die zorgt voor luchtcirculatie waarbij er een gelijkmatige verdeling van de lucht is. De voorverwarmingstijd zal hier een pak korter zijn dan bij de natuurlijke convectie en je kan hier op twee niveaus gerechten bereiden.

Heteluchtoven

Ook bij de heteluchtoven zijn de twee weerstanden aanwezig maar dit keer is er een ventilator met extra cirkelvormige weerstand. Zo kan je erop rekenen dat er een gelijkmatige verdeling van de warmte is in je oven. Bij de heteluchtoven kan je gemakkelijk op 3-4 niveaus werken (mits de oven beschikt over een ringweestand) maar je zal er op moeten letten dat je gerechten niet uitdrogen.

Stoomoven

Bij een stoomoven zal de stoom circuleren rond je gerecht waardoor de voedingsstoffen in je gerecht blijven. Dit is ook meteen een gezondere manier van voedselbereiding maar is niet geschikt voor alle gerechten. Met een stoomoven kan je gemakkelijk bereid voedsel weer opwarmen en het zal eruit zien alsof het vers is.

Combinatieovens

Een combioven combineert een magnetron met de functies van een oven en gril. Je zal dus niet tegelijkertijd je magnetron en je oven kunnen gebruiken in dit geval. Zorgt ook dat je rekening houdt met het bereik van je combinatieoven want dit kan soms een probleem vormen bij dit type oven.  Deze ovens zijn wel vaak duurder in aankoop.

Pyrolyseovens

Een pyrolyseoven is een soort zelfreinigende oven waarmee je de pyrolyse zelf in gang steekt. Door opwarming zullen alle vuiligheden en vetten worden verbrand. Enkel het laagje stof dat nadien overblijft, moet je zelf nog even verwijderen. Dit type oven is erg efficiënt maar ook erg duur.

Microgolfoven

Een microgolfoven of magnetron is zeer gemakkelijk om snel voedsel te ontdooien of op te warmen. Hier kan je kiezen tussen een inbouwmodel of eentje dat je los kan plaatsen. Er zijn ook modellen met extra functies zoals een grillstand. Het vermogen van een magnetron varieert tussen de 700 en 3100 Watt, welke je meestal zelfstandig kan instellen. Verder moet je ook kiezen of je een draaiend plateau wil of niet. Een uitneembaar draaiplateau zorgt voor een gelijkmatige opwarming van je eten en kan je gemakkelijk schoonmaken. Als je voor een toestel gaat zonder draaiplateau, zal de gelijkmatige verwarming plaatsvinden door een roterende antenne. Deze tweede optie zal wel duurder uitvallen.