Inrichting
Keuken

Koelkast

Soorten

Je zal eerst moeten beslissen of je een koelkast, of frigo, wil met of zonder vriesvak. Het vriesvak kan zowel bovenin als onder zitten. Verder zijn er nog enkele courante modellen op de markt. De inbouwkoelkast is ingebouwd in je keuken heeft een beperkt vriesvak in de koelruimte. Dit model zal perfect één geheel vormen met de rest van de keuken. Een 1-deurs koelkast spreekt vanzelf, er is één deur om de koelkast te openen. Deze lijkt verder erg op de inbouwkoelkast met het verschil dat deze niet in je keuken is ingebouwd met een passende kastdeur. Het is een compacte variant en je kiest zelf of je al dan niet een vriesvak wenst. Heb je liever twee deuren, dan kan je voor een dubbeldeurs koelkast gaan. Ook hier is de vriesruimte nog steeds beperkt maar het koelgedeelte is wel perfect voor grotere gezinnen.  Een populair en luxueuzer model is de Amerikaanse of side-by-side koelkast. Dit model heeft twee deuren, één voor de koelkast en één voor de diepvries. Deze heeft als extraatjes vaak gekoeld water en een ijsblokverdeler. Van Amerika naar Frankrijk met de French-door koelkast. Deze is breder en groter dan een gewone koelkast en biedt meer plaats voor een diepvrieskast onderaan. Een laatste optie is een tafelmodel koelkast die kleiner is dan standaardmodellen. Deze is handig als je over weinig plaats beschikt of wanneer je niet veel moet opbergen.

Energieverbruik

Je koelkast is één van de grootste energieverbruikers in je woning en kunnen tot 20% van je energierekening voor zich nemen. Om zo energiezuinig mogelijk te proberen zijn, kijk je best naar het energielabel van een koelkast. Volgens de Europese norm zijn koelkasten in klassen van A+++ (erg energiezuinig) tot G (enorm energieverspillend) verdeelt. Kijk ook zeker naar het jaarlijkse energieverbruik, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Je kan zelf gemakkelijk het jaarlijkse verbruik van je koelkast berekenen: kWh x gemiddelde energieprijs.

Er zijn ook enkele zaken waarmee je rekening kan houden om het verbruik zo laag mogelijk te houden. Zo moet je je koelkast regelmatig laten ontdooien. Een koelkast heeft ook vaak een 0 gradenvak waar de temperatuur altijd rond het vriespunt ligt. Hier kan je etenswaren beter bewaren, perfect voor vis, vlees, fruit en zuivelproducten! De ideale temperatuur voor de rest van je frigo is 4 tot 5°C. Een lagere temperatuur kost onnodige energie en een hogere temperatuur doet eten sneller bederven.