Inrichting
Keuken

Kookplaten

Koken op gas

Een gaskookplaat is de meest traditionele kookplaat. Het is namelijk de goedkoopste optie, zowel in aankoop als gebruik. Je kan gemakkelijk de temperatuur instellen en controleren. Na het koken komen de problemen echter opsteken aangezien de gaspitten niet gemakkelijk schoon te maken zijn. Natuurlijk moet je ook zijn aangesloten op het aardgasnetwerk.

Inductieplaten

Koken op inductie maakt gebruik van inductiespoelen die een magnetisch veld opwekken. Het is niet de kookplaat, maar de onderkant van de pan die wordt opgewarmd hier. Dit gaat allemaal heel erg snel waardoor je bv. water heel snel kan opwarmen op inductieplaten. Je zal hierdoor minder elektriciteit verbruiken én deze enkel gebruiken als er ook daadwerkelijk een pan op de platen staat. In tegenstelling tot een gaskookplaat, kan je inductieplaten wel gemakkelijk schoonmaken. Let er wel op dat je pannen koopt met magnetiseerbare bodems! Ook al is elektriciteit duurder dan gas, het rendement zorgt er hier voor dat de verbruikskosten toch lager liggen. Je zal wel een stuk meer betalen voor inductieplaten.

Elektrische kookplaat

Voor elektrische kookplaten heb je geen gasaansluiting nodig. De aankoopprijs ligt laag maar de prijs van elektriciteit gaat de laatste jaren wel steeds de hoogte in. Tegen over de onderhoudsvriendelijkheid en eenvoudige bediening van vitrokeramische kookplaten staat er wel dat de kookzones niet meteen afkoelen na gebruik. Ook het opwarmen zal enige tijd in beslag nemen. Na verloop van tijd kan de kookplaat ook gaan roesten.