Inrichting
Keuken

Diepvries

Een diepvries moet gemiddeld een temperatuur van -24°C hebben. Het is daarom noodzakelijk dat je een diepvriezer met vier sterren neemt (****). Enkel deze types kunnen deze temperatuur halen, invriezen en langdurig eten bewaren. Een model met drie sterren (***) is geschikt om diepgevroren producten te bewaren maar je kan er niets in invriezen. Een toestel met twee sterren (**) kan ook diepgevroren producten bewaren maar slechts voor een aantal weken. Een diepvries met één ster (*) is geschikt om eten enkele dagen te bewaren maar ideaal voor de aanmaak van ijsblokjes.

Soorten

Een diepvrieskast is een hoog en vrijstaand model waarbij de deur zich voorin bevindt. Deze kan je plaatsen waar je wil en ook de hoogte kan je zelf kiezen. Dit model heeft wel een hoger energieverbruik dan een diepvrieskist. Dit is een grote bak met een deksel bovenaan. Als je grote hoeveelheden en/of verpakkingen wil invriezen, is dit model ideaal. Diepvrieskisten zijn vaak zuiniger mits deze goed gevuld zijn. Je zal wel het overzicht verliezen aangezien je moeilijk aan de bodem kan. Natuurlijk kan je ook voor een standaard koelkast met diepvriezer gaan. Het vriesgedeelte kan zich dan zowel bovenaan als onderaan bevinden. Er zijn modellen met een groter en kleiner vriesvak beschikbaar. Hoe dan ook zal je niet extreem veel ruimte hebben. Net zoals dit bij een koelkast kan, kan je ook een diepvries laten inbouwen in je keuken. Deze wordt dan mooi weggewerkt in de kast. Een Amerikaanse koelkast bevat twee deuren met een aan de ene kant het koelgedeelte en aan de andere kant het vriesgedeelte. Je zal hier veel in kunnen opbergen maar dit model neemt ook een stuk meer plaats in beslag. Een tafelmodel of opzetdiepvriezer is een kleiner model die vaak wordt gebruikt als extra opslag. Het lijkt dan verder ook op een gewone diepvrieskast maar compacter.

Energieverbruik

Zorg ervoor dat je geen te grote diepvries aankoopt aangezien een halfvolle diepvries meer energie zal gebruiken. Houd rekening met ongeveer 50 liter vriesruimte per persoon. Ga ook voor een zuinig model met energieklasse A++ of A+++. Deze modellen zijn vaak duurder maar je zal besparen op je energierekening. Je zal je diepvries ook regelmatig moeten ontdooien om het energieverbruik te verminderen. Een tip is om wat ruimte te laten tussen je toestel en de muur, zo kan de lucht beter circuleren.

Ook nog

Vries nooit meer in dan de voorgeschreven invriescapaciteit. Dit getal geeft aan hoeveel kilo voedingswaren je diepvries in één keer (per 24u) kan verwerken. Houd je hier geen rekening mee, dan zal de volledige inhoud van de vriezer gaan opwarmen. Moet je toch grote hoeveelheden invriezen, ga dan voor een diepvries met snelvriesfunctie. Je kan hiermee de temperatuur tijdelijk verlagen om verse voedingswaren sneller te bevriezen. Een laatste handige functie is de No Frost technologie. Deze zorgt ervoor dat de koude lucht gelijkmatig circuleert in de diepvries waardoor er zich geen ijsvorming voordoet. Je hoeft dus niet meer je diepvries te ontdooien!