Inrichting
Keuken

Vaatwas

Soorten

De klassieke vrijstaande vaatwasser kan je plaatsen waar je zelf wil. Er moet enkel een waterleiding en afvoer worden voorzien. Het bedieningspaneel bevindt zich aan de buitenkant van de machine. Bij inbouwmodellen heb je verschillende opties. De bekendste is de volledig geïntegreerde vaatwasser. Deze worden onder het aanrecht geplaatst samen met een afdekplaat die hetzelfde is ald die van je keukenkasten. Je zal van de buitenkant dus niet zien dat dit een vaatwasmachine is. Je kan hier de bediening zowel langs buiten als langs binnen plaatsen. Zo zal de vaatwasser al dan niet helemaal verstopt zitten. Wil je wel nog duidelijk zien waar je vaatwasmachine is en wens je toch een inbouwmodel, dan kan je gaan voor een onderbouwmodel. Ook hier wordt je vaatwasser onder het aanrecht geplaatst maar deze keer zonder afdekplaat. Ook het bedieningspaneel zal aan de voorkant van de deur zitten.

Een vaatwasser kan verschillende functies bevatten, de één al wat gecompliceerder en uitgebreider dan de andere. We overlopen er enkele:

  • Aquastop: wanneer er een lek, breuk of andere storing voorkomt, zal de watertoevoer afgesloten worden om te vermijden dat je keuken overstroomt.
  • Beladingssensor: zorgt ervoor dat het programmaverloop en energieverbruik automatisch aan de actuele belading wordt aangepast.
  • Glansmiddelindicator: geeft aan wanneer je het bakje moet bijvullen.
  • Inhoud: wordt uitgedrukt in bestekken. Voor een gemiddeld gezin wordt aangeraden een vaatwasser met 12 bestekken aan te kpoen.
  • Korven: dit zijn de verschillende manden waarin je keukengerief kan plaatsen. Een vaatwasser met aanpasbare korven kan interessant zijn om zoveel mogelijk spullen te kunnen inladen.
  • Zoutindicator: geeft aan wanneer je het bakje zout moet bijvullen.