Inrichting
Keuken

Een nieuwe keuken in 5 stappen

Dit praktische stappenplan helpt je op weg naar jouw nieuwe keuken. Je komt uit bij een keuken die qua design en logistiek perfect bij je past.

Stap 1
Stap een is in kaart brengen door wie en hoe de keuken wordt gebruikt. Is het een plek om alleen te koken of ook om te eten en te borrelen? Uit hoeveel personen bestaat het huishouden? Koken er wel eens meerdere personen tegelijk? Gaat het daarbij om rijkelijke zevengangendiners of ligt het accent op makkelijk en snel? Wie staat er het meest in de keuken? Is die persoon links- of rechtshandig? Klein van stuk of juist erg lang? Welke apparatuur moet zeker een plek krijgen? Hoeveel bergruimte is nodig? Is een vriesvak voldoende of is een vrieskist noodzakelijk? Het zijn allemaal vragen die vooraf moeten worden beantwoord.

Stap 2
Stap twee: het budget bepalen. Hoeveel kan er worden gespendeerd? Gemiddeld geven we 15.000 euro uit aan een nieuwe keuken. Maar uitzonderingen bevestigen de regel. Stel vooraf een duidelijke limiet om teleurstellingen te voorkomen. Vervolgens is het zaak om de meest geschikte financieringsvorm te vinden. Je kan de spaarrekening aanspreken, een persoonlijke lening nemen, een doorlopend krediet afsluiten of de verbouwing financieren met een (extra) hypotheek.

Stap 3
Als alle wensen en eisen in kaart zijn gebracht, begint het creatieve deel van het ontwerptraject. Welke stijl heeft jouw voorkeur? Een goede manier om inspiratie op te doen op het gebied van kleuren, materialen en stijldetails is het bekijken van interieurboeken en woonbladen. Scheur tot de verbeelding sprekende voorbeelden uit en maak met behulp van die foto’s en kleurstaaltjes een moodboard. Of maak op Pinterest en de prikborden van andere gebruikers overzichtelijke, digitale prikborden. Met de nieuwe generatie van ontwerpsoftware is het mogelijk om zelf op de stoel van de keukenontwerper te gaan zitten. Download ter voorbereiding een ontwerpprogramma via internet. Maar raadpleeg als het even kan ook een professional, zoals een keukenstylist. Hij of zij beschikt over het talent om buiten de gebaande paden te denken. Misschien is een minder voor de hand liggende, maar efficiëntere indeling mogelijk. Of kunnen extra vierkante meters worden gewonnen. De neiging bestaat vaak om alle items langs de muur te situeren. Daar is niks mis mee, maar het kan soms ook anders en beter.

Stap 4
Mooi alleen is niet genoeg. Comfort en ergonomie van de keuken staan en vallen met de indeling. Stem de routing af op de normale volgorde van de werkzaamheden: opbergen, wassen, voorbereiden en koken. Het werkt het handigst als de 3 locaties die samen de zogenaamde werkdriehoek vormen – koelkast, fornuis en werkblad – niet al te ver van elkaar liggen. Zorg voor genoeg afzetruimte aan weerszijden van de spoelunit en het kookgedeelte. Hoe dieper het werkblad, hoe meer werkruimte er is en hoe meer losse keukenapparaten erop kunnen staan. Bepaal de ideale werkhoogte aan de hand van de persoon die het meest in de keuken staat. Plan de koelkast (of koelbladen) dicht in de buurt van het werkblad. Dan heb je de benodigde ingrediënten altijd bij de hand. Kies een dubbele spoelunit of twee losse spoelbakken als de ruimte dat toelaat. Situeer de vaatwasser in de buurt van de spoelunit. Liefst iets hoger ingebouwd dan standaard: dat voorkomt tillen en bukken. Plan ook het spoel- en kookgedeelte dicht bij elkaar. Dat voorkomt gesleep met zware potten. Er zijn tegenwoordig kookplaten waar de kookzones op een enkele rij zitten. Zo’n kookplaat is bijzonder handig in gebruik omdat niet meer over de voorste kookzones heen gereikt hoeft te worden naar de achterste pannen. Plaats kookapparatuur als (stoom)ovens en (combi)magnetrons als het even kan op ooghoogte. Dat scheelt bukken en je ziet in een oogopslag hoe het met het gerecht gaat. Bovendien is een hoge positie veiliger voor grijpgrage kindervingertjes. De beste koel- en vriescombinatie heeft het vriesgedeelte onderin omdat het koelgedeelte dan vaak automatisch op ooghoogte is.

Stap 5
Stap vijf: de details kiezen. Goede verlichting is om te beginnen een must. Bepaal waar fel licht nodig is en waar sfeerverlichting mag komen. Heeft de keuken ramen, plan daar dan het werkgedeelte zodat je volop profiteert van het daglicht. Bij het kookgedeelte wordt in bijna alle gevallen een afzuigkap gepland. Die is vaak al voorzien van verlichting, zodat je tijdens het koken goed zicht hebt op de zaken. In de keuken zijn meer stopcontacten nodig dan in eerste instantie lijkt. Plaats eventueel een extra stopcontact in een of meer lades. Een als er dan toch aan de bedrading wordt gewerkt: laat meteen de aansluitingen voor televisie en internet doortrekken. Tenslotte is de keuken van vandaag een volwaardige leefruimte: een plek waar veel tijd wordt doorgebracht.