Isolatie
Vloerisolatie

Zo haal je je energierekening naar beneden

Bij het isoleren van je woning denk je waarschijnlijk helemaal niet aan vloerisolatie. Het is iets wat veel mensen over het hoofd zien en dat is jammer. Een goede vloerisolatie bespaart je pakken geld, is goed voor het milieu én voorkomt koude wintervoeten. De energierekening vrezen is voltooid verleden tijd! Tell me more, tell me more? We zetten even de soorten voor je op een rij.

 1. Gespoten polyeruthaan (PUR)
  PUR is een veelgebruikt isolatiemateriaal uit kunststof. Het staat bekend om zijn snelle plaatsing, gebruiksvriendelijkheid en hoge isolatiewaarde. Zo bespaar je tot 15% op je energierekening. PUR kan je ook in platen krijgen.
 2. Polyisocyanuraat (PIR)
  PIR is een veelgebruikt isolatiemateriaal uit kunststof. Het materiaal heeft heel wat gemeen met PUR, plus het is brandveilig. In sommige gevallen isoleert het ook beter. PIR kan je zowel in schuim- en plaatvorm krijgen.
 3. Glaswol
  Een isolatiewol gemaakt uit zand en gerecycled glas. Het materiaal is onbrandbaar, geluidsisolerend en vochtbestendig. Een prima oplossing als je met een oneffen vloer zit.
 4. Steenwol (of rotswol)
  Een isolatiewol gemaakt uit zand en steen. Het lijkt heel hard op glaswol, maar is beter voor het milieu.
 5. Thermokussens
  Thermokussens zijn dunne laagjes kunststoffolie met daartegen een laagje aluminiumfolie. De ‘kussens’ worden aangebracht op de onderzijde van de vloer op de benedenverdieping. Daarvoor moet er natuurlijk voldoende kruipruimte zijn. Het materiaal isoleert goed, maar is makkelijk te beschadigen en moeilijk zelf aan te brengen.
 6. Isolatieplaten
  Dit materiaal wordt het meest gebruikt om een vloer te isoleren. Isolatieplaten werken heel goed en zijn makkelijk plaatsbaar. Let er wel op dat je een effen ondergrond hebt, anders is er kans op scheuren of inzakkingen.
 7. Isolatiebeton of isolerende chape
  Een stof gemaakt uit polystyreenkorrels en cement. Het laat zich eenvoudig inkapselen en bestaat in verschillende soorten. Onhandig aan het materiaal is wel dat het de vloer niet volledig isoleert. Je hebt sowieso nog een ander materiaal nodig.

En de prijs?
Over het algemeen betaal je tussen de 25 en 30 euro per vierkante meter vloerisolatie. Tussen de soorten isolatie bestaat weinig prijsverschil, het type vloer speelt wel een rol.