Isolatie
Vloerisolatie

Bodemisolatie

Bodemisolatie is een alternatieve vorm van vloerisolatie. Deze alternatieve vorm van isoleren komt enkel voor bij woningen die een kruipkelder hebben die niet geschikt is om voor andere doelen te gebruiken. Hier zal men de kruipkelder vullen met een licht isolatiemateriaal. In praktijk maakt men voornamelijk gebruik van parels of schelpen die van allerhande materialen worden gemaakt. Die worden met een speciale pomp op de bodem geblazen. Ze blijven daar gewoon los liggen zodat ze beweeglijk genoeg blijven.

Bodemisolatie heeft het grote voordeel dat het veel vocht kan tegenhouden. Na een korte periode zal al het vocht verdwijnen. Maar niet enkel het al aanwezige vocht wordt opgenomen. De kleine stukjes gaan immers mee wanneer het grondwaterpeil stijgt en kunnen op die manier meer tegenhouden dan gewone isolatiemanieren. Zo wordt je meer beschermd tegen bv. schimmels, houtrot en condensatie. Ook de luchtvochtigheid in je kamers wordt er door ingeperkt en je zal een veel gezondere lucht kunnen inademen. De prijs van bodemisolatie is ook vrij beperkt. Gemiddeld rekent men op 20 euro per vierkante meter voor een degelijke isolatie.

Bodem of vloer?

De keuze tussen bodem- of vloerisolatie is gesteund op twee vragen. Enerzijds is er de vraag of er een kruipkelder aanwezig is die beperkt is qua hoogte. Is dit het geval dan kan men best kiezen voor bodemisolatie. Blijkt de kruipruimte hoger dan een halve meter dan doe je er goed aan om toch naar vloerisolatie te kijken. Het vullen van de ruimte zou te veel materiaal nodig hebben en bovendien is er ruimte genoeg om vloerisolatie aan te brengen.

De tweede vraag gaat over de vochtigheid. Is de kruipkelder erg vochtig of heb je last van schimmels of optrekkend vocht, dan is bodemisolatie de betere optie. Die pakt immers de bron aan van de schade: de bodem.