Isolatie
Dakisolatie

Dakisolatie

Je dak isoleren is hoogstwaarschijnlijk één van de beste investeringen die je kan doen. Op vlak van renovatie hoort het bij de meest voorkomende ingrepen. En dat is zeker terecht, want dakisolatie zorgt voor een lagere energiefactuur.

Warme lucht zet uit. Daardoor is de dichtheid van warme lucht lager dan die van koude en werkt er minder zwaartekracht op. Gevolg: de warme lucht stijgt. Wanneer je dak slecht geïsoleerd is, verdwijnt die warme lucht door kieren, scheurtjes, gaatjes, etc., hoe klein die ook mogen zijn. Tot 25% van de warmte in je woning verdwijnt op die manier naar buiten..

Bij een goed geïsoleerd dak verlaat er maximaal 1% van die lucht je woning langs het dak. Degelijke dakisolatie kan dus echt wel wonderen doen en zal er voor zorgen dat je verwarmingsinstallatie in de winter geen overuren moet draaien.

Hoe je je dak het beste isoleert, en met welke materialen, hangt voor het grootste deel af van het type van je dak. De wijze waarop je de isolatie voor een hellend dak dan wel een plat dak aanpakt, loopt erg uiteen. Bovendien zal je moeten beslissen of je je dak van binnenuit of van buiten wil isoleren.

Wanneer je de ruimte onder het dak niet gebruikt, of maximaal gebruikt als opslagruimte kan je er ook voor kiezen om het dak niet te isoleren maar over te gaan tot zoldervloerisolatie. Dit is een vorm van na-isolatie die toch het warmteverlies beperkt, maar op een goedkopere en efficiëntere manier.