Technieken
Centraal stofzuigsysteem

Centraal stofzuigsysteem

Een centraal stofzuigsysteem heeft iets weg van je elektriciteitsnet. Het verschil is dat het vuil opzuigt, in plaats van elektriciteit geeft. Het principe is dus simpel. Verspreid over volledige woning staan aansluitpunten waarop jij een stofzuigerslang kan aansluiten. Het vuil dat wordt aangezogen komt terecht in een centraal verzamelpunt. Dit bied je meteen een aantal voordelen. Het centrale stofzuigersysteem kan dus zeker een meerwaarde bieden.

Werking

Het centrale stofzuigsysteem bestaat uit drie delen: een centraal, mechanisch aanzuigsysteem, een buizennetwerk en de aansluitpunten. Vaak apart genomen is er nog stofzuiger zelf, bestaande uit een slang, een voet en verschillende mogelijke hulpstukken.

Het aanzuigsysteem wordt gedreven door een motorunit. Omdat die heel wat lawaai maakt, plaatst men die best in een afgezonderde ruimte zoals de garage of kelder. In een aparte bak van deze unit wordt al het stof verzameld. Dit kan gebeuren op twee manieren.

  • Enerzijds kan het worden opgevangen in een stofzuigzak zonder afvoerbak. Dit systeem vereist wel wat onderhoud aangezien de stofzuigzak relatief vaak moet vervangen worden. In praktijk is er weinig verschil met een klassieke stofzuiger. Hoewel dit systeem wel goedkoper is, kan het door het onderhoud en vervangen van de zak wel uiteindelijk duurder uitkomen.
  • Anderzijds is er het systeem met opvangbak en filter. Dit vraagt minder onderhoud aangezien de bak maar zo’n drie keer per jaar moet geleegd worden. Op die manier gaat hij ook langer mee. Bovendien zijn er manuele of zelfreinigende filters. Zo’n zelfreinigende filter onderhoudt zichzelf en gaat zo ca. 15 jaar mee. Een manuele filter zal men sneller moeten vervangen maar heeft sowieso een langere levensduur dan het systeem met stofzuigzak.

Het buizennetwerk bevindt zich volledig in de muren. Ze lopen van de centrale unit naar de verschillende aansluitpunten in het huis, vergelijkend met afvoerbuizen van je sanitair.

Aangezien men de woordspeling niet kon laten liggen, noemt men die aansluitpunten ook wel stofcontacten. Hierop sluit men de stofzuigerslang aan. Je doet er goed aan om vooraf na te gaan hoeveel van die aansluitpunten je nodig hebt, en waar je ze precies wilt plaatsen.

Voordelen

Bij een centraal afzuigsysteem zal er beter en krachtiger gereinigd worden dan bij een klassieke stofzuiger. Zo kan stof op moeilijker te bereiken plaatsen ook worden opgezogen. De opgezogen deeltjes kunnen bovendien ook niet terug in de lucht komen omdat de stofzak zich op een andere plaats bevindt.

Het feit dat de centrale unit zich in een andere kamer bevindt, zorgt er ook voor dat allergenen, zoals de huisstofmijt, niet terug in dezelfde ruimte kunnen terechtkomen.

Het gebruiksgemak van het systeem is voor velen een doorslaggevende factor. Geen gezeul met een grote bak, of getrek aan draden. Geen beschadigingen door overal tegen te stoten en probleem om van kamer naar kamer te gaan. Bovendien kan je ook nog eens erg snel te werk gaan.

Ten slotte is er nog het geluid. Waar je bij een klassieke stofzuiger het toestel vaker uitzet om even je oren te laten rusten dan omdat je effectief gedaan hebt met stofzuigen, is dit bij het centrale systeem niet nodig. De motorunit, de grote lawaaimaker, staat immers in een andere ruimte. Dit maakt het karwei weer dat tikkeltje aangenamer.

Nadelen

Het centrale stofzuigsysteem is wel een investering. Toch valt de prijs wel nog relatief goed mee, en moet je ook incalculeren dat je heel wat kan besparen op onderhoud en stofzuigzakken. Let wel goed op: het centrale stofzuigsysteem kent geen kwaliteitslabel en men is dus vrij om te verkopen wat men wil. Goedkopere systemen zijn in dat opzicht steeds een gevaar.

Dit systeem wordt best geïnstalleerd van bij de nieuwbouw. Door het ietwat ingrijpendere werk dat ermee gepaard gaat, is het moeilijker te installeren in reeds bestaande woningen.