Tuin
Terras

Tuinmeubelen

Je hebt je tuin en eventueel een terras, top! Maar het ziet er nog een beetje kaal uit, niet? Geen zorgen, wij helpen graag. Er zijn zodanig veel tuinmeubelen die je kan plaatsen, dat je vaak het bos door de bomen niet meer ziet. Of je nu gaat voor een tuinset, enkel een tuintafel of enkel tuinstoelen, het belangrijkste is de look en feel van het meubel. Dit zal grotendeels worden bepaald door het materiaal. We geven eerst een kort overzicht van mogelijke tuinmeubelen voor we dieper ingaan op de verschillende materialen waaruit deze vervaardigd kunnen worden.

De meest gekozen optie is nog steeds de standaard tuinset. Deze bestaat uit een tafel en enkele stoelen. Het is echter ook mogelijk om enkel een tafel of een aantal stoelen te plaatsen. Een iets modernere variant is de loungeset. Dit is een soort buitensofa met kussens en al dan niet een klein tafeltje. Ook ligbedden en tuinbanken worden vaak geplaatst om lekker te zonnen in de tuin. Om deze zon of regen te voorkomen kan je ook een parasol plaatsen, al dan niet over je terras. Verder heb je ook nog voetbanken die vaak in combinatie met tuinstoelen worden aangekocht. Een final touch geef je vaak door de passende accessoires. Hiermee bedoelen we tuinkussens (voor op je tuinstoelen), een klein tafeltje, een opbergbox, lantaarn, vuurkorf,…

loungeset

Het is belangrijk de juiste materialen te kiezen. Om hier een juiste keuze te maken, zal je niet enkel je eigen smaak moeten volgen, maar ook moeten weten wat de voor- en nadelen van de verschillende materialen zijn.

Hout

Hout is een populaire keuze voor tuinmeubelen. Het is namelijk erg duurzaam en vaak onderhoudsvriendelijk. Afhankelijk van de houtsoort die je kiest, zal je je tuinmeubelen al dan niet in de wintermaanden moeten binnenplaatsen. Je kan standaard meestal tussen drie houtsoorten kiezen: hard- of zachthoutsoorten of teak.

Kunststof

Kunststof is beschikbaar in verschillende kleuren en kan ook gemakkelijk buiten blijven staan in de winter, hoewel het gevoelig is voor aanslag. Sowieso zal het binnenplaatsen van je tuinmeubelen in de winter je onderhoud besparen. Kunststof is daarnaast relatief goedkoop en erg licht waardoor je niet met zware meubelen zal moeten sukkelen.

Metaal

Een metalen uitvoering kan ook uit aluminium of roestvrij staal bestaan. Het wordt vaak gebruikt om een soort industriële of retro look te geven aan een tuin. Het is bovendien erg gemakkelijk te onderhouden.

Ander

Andere materialen die soms worden gebruikt zijn bamboe of glas. Waar bamboe vaak wordt gebruikt om een natuurlijke uitstraling te bekomen, wordt glas vaak als extra gebruiken (bv. als tafelblad bij een loungeset).