Dak
Schoorsteen

Schoorsteen

Het gebruik van een schoorsteen zoals we ze nu kennen, is ergens in de middelleeuwen tot stand gekomen. De afvoer van rook dateert wel al uit de oudheid maar dit gebeurde in bijna alle gevallen door een enkel gat in het dak. Sinds de WO II werd het bouwen van schoorstenen drastisch ingeperkt omdat het door velen, niet onterecht, als gevaarlijk werd beschouwd. Intussen kent de schouw een remonte. Dit heeft te maken met het feit dat de bouwtechnieken moderner zijn geworden waardoor de klassieke problemen zich nog amper voordoen. Bovendien zijn ook de verwarmingsmogelijkheden sterk veranderd, waardoor er minder druk op de schoorsteen komt te staan. De recente heropleving is dan ook vooral te danken aan de uitstraling van de schouw: meer en meer mensen bouwen ze als sierstuk voor hun dak en huis. Maar de schoorsteen is zoveel meer dan dat.

In de eerste plaats is de schoorsteenpijp het rookkanaal van je huis. Wanneer je beschikt over een haardvuur zal de schoorsteenpijp ervoor zorgen dat je niet binnen de kortste keren onder het roet zit. Op dezelfde manier zal hij dit ook doen voor de uitlaat van uw verwarmingsketels. Verder zal de ontluchting van je sanitair ook via de schoorsteen gebeuren, wat voor vele personen en gezinnen absoluut niet mag onderschat worden. Ten slotte zal een schouw in vele gevallen de afvoer van de ventilatie uitmaken en zelfs regelen. Een schoorsteen zal dus nooit overbodig zijn voor wie houdt van een gezonde luchtcirculatie en leefomgeving in zijn woning.
Welk antwoord zou jij geven als iemand je vraagt wat een schoorsteen is? Iedereen weet wel wat het is, maar een precieze definitie aan geven is niet even makkelijk. Van Dale verklaart de schoorsteen als een “gemetselde pijp of buis voor de rookafvoer”. En dat is zeker correct, maar wel heel beperkt. Zo zal een schoorsteen niet steeds gemetseld zijn, en niet enkel dienen voor rookafvoer.

De termen schoorsteen en schouw worden vaak door elkaar gebruikt, ook door ons, maar dit is eigenlijk niet volledig correct. Het is daarom belangrijk te weten dat de schoorsteen eigenlijk de pijp is waardoor (onder andere) de rook zich verplaatst, en de schouw het gedeelte is net boven het vuur die de rook opvangt en richting de schoorsteen stuurt