Dak
Dakconstructie

Dakconstructie

Wanneer je in de westerse wereld iemand vraagt om zo duidelijk mogelijk een vrijstaand huis af te beelden, zal je bijna altijd een rechthoek krijgen met daarop een driehoek. En dat is normaal want hellende daken zijn nu eenmaal de meest voorkomende vorm voor een dak van een klassieke woning. Vraag je diezelfde persoon om een appartement of hoog rijhuis te tekenen, dan is de kans groot dat je een plat dak te zien zal krijgen. En dan vergeten we nog het gebogen dak.

Het dak van je woning fungeert heel vaak als blikvanger voor de uitstraling van je woning. Meer wel dan niet springt het als eerste in het oog bij het zien van een huis. In de eerste plaats beschermt je dak je natuurlijk wel tegen de grillen van de natuur en beïnvloedt het onder andere de temperatuur in je huis. Afhankelijk van welk dak je hebt gekozen, zal je ook je bewoonbare oppervlakte veranderen.

De voor- en nadelen van de soorten daken overwegen, zal dus geen verloren moeite zijn tijdens het bouwproces. We geven graag een overzicht van de meest voorkomende soorten en bekijken de belangrijkste aandachtspunten.