Dak
Dakconstructie

Zaagtanddak of sheddak

Zoals de naam al doet vermoeden, zal het zaagtanddak de vorm aannemen van een zaag. In se betreft het een reeks van aan elkaar geschakelde zadeldaken waar de twee dakschilden (meestal) een verschillende hellingsgraad hebben. Het steile gedeelte wordt noordelijke gericht terwijl het licht hellende dakvlak zuidelijk werd gericht. Dit zorgt voor een regelmatige inval van natuurlijk daglicht. 

Zaagtanddaken werden historisch voornamelijk gebruikt bij fabriekshallen en werkplaatsen en kennen nu opnieuw een opmars door het wetenschappelijk bewezen effect van natuurlijk daglicht op de arbeider. Het symbool dat een industrieterrein aanduidt is overigens tot op vandaag nog steeds een fabriek met een sheddak. 

De bouwsector is heel dynamisch en het is dan ook niet erg verrassend dat er naast al deze soorten nog meer variaties en creaties zijn. Door de continue ontdekkingen in materialen, bouwstijlen, constructiemethodes, etc. zal de bouwsector steeds blijven evolueren en zullen er steeds nieuwe daksoorten bijkomen.

wit gebouw, blauwe lucht