Dak
Dakconstructie

Hellend dak

Zoals eerder al aangehaald kom je hellende daken het vaakste tegen in het straatbeeld. Dat is niet abnormaal. Niet enkel past een hellend dak zonder problemen binnen het gros van de bouwstijlen maar het is vooral bestand tegen de Belgische weeromstandigheden. Het hellend vlak (ook wel dakvlak of dakschild) zorgt dat regen steeds van het dak stroomt en ook de wind kan zich moeilijker zetten tegen een schuine zijde. Bovendien zijn ze makkelijker te isoleren dan platte daken.

Hellende daken worden onderscheiden aan de hand van hun vorm. We vermelden alvast de meest courante soorten.

Voordelen hellend dak

Hellende daken zorgen voor een goede afvoer van regenwater door de schuine zijden. Daardoor zijn ze ook uitermate geschikt voor het recupereren van datzelfde regenwater, aangezien je het gemakkelijk kan leiden.

Duurzaam en vereisen weinig onderhoud. De schuine zijde zorgt ervoor dat het dak meer kan verdragen. Water blijft niet staan en bladeren en dergelijke worden mee afgevoerd met wind en regen. Op die manier vereisen hellende daken minder onderhoud dan platte daken.

Betere isolatie dan bij platte daken. Zowel via de buitenkant als de binnenkant kan men extra bescherming tegen de temperatuur en geluidsoverlast aanbrengen. Louter akoestisch bekeken zijn er bij hellende daken ook meer opties om geluidsklachten tegen te gaan.

Bescherming tegen de weersinvloeden. De schuine kanten van het dak zorgen dat regen en wind geen kans maken. De regen vloeit weg, de wind ketst af.

Doordat de kap dient als een echte buffer, zullen hellende daken beter bestand zijn tegen grote warmte en koude.

Hellende daken zijn de uitgelezen locatie voor zonnepanelen.

De uiteindelijke kosten die je kan uitsparen kunnen heel ruim zijn door het beperkte onderhoud, de winst door groene technieken als regenwaterrecuperatie en isolatie (regenwaterrecuperatie, isolatie, onderhoud) en door de duurzaamheid.

Nadelen hellend dak

De beschikbare ruimte kan niet altijd volledig gebruikt worden. Door de kap van het dak en het gebruik van de zolderruimte zal het niet voor de hand liggen op elke meter van het huis te gebruiken. Toch zijn er hiervoor genoeg opties.

Duur. Over het algemeen is de initiële kost van het bouwen van hellende daken duurder dan bij platte daken. Dit is normaal doordat er vaak sprake is van meer ingewikkelde structuren.

Ondanks dat het hellende dak beter bestand is tegen de weergoden, wordt het ook meer opengesteld aan de wind. Hellende daken zullen op die manier wel bestand zijn tegen wind, maar veel gevoeliger zijn voor rukwinden en hagelstenen.