Dak
Dakconstructie

Onderdak plaatsen

Een correcte installatie van het onderdak is van zeer groot belang. Wanneer de platen of folie niet goed op elkaar aansluiten, kan het onderdak geen optimale bescherming bieden.

Om het onderdakmateriaal goed te kunnen aanleggen, moeten eerst de dakpannen of leien van het dak gehaald worden. Na het aanbrengen van het onderdakmateriaal worden de pannen of leien (of andere dakbedekking) weer teruggelegd. Vervolgens kun je vanaf de binnenkant nog elektriciteit of leidingen aanleggen of direct het isolatiemateriaal aanbrengen.

Bij nieuwbouw wordt bij de dakopbouw een nieuw damp open onderdak voorzien. Nadat het spantendak of keperdak klaar is, wordt het nieuwe onderdak geplaatst met voldoende overlapping om vochtinsijpeling te voorkomen. Zorg er steeds voor dat de overlapping juist zit. Begin daarom steeds onderaan met het plaatsen van de het onderdak en bouw, met voldoende overlapping, naar boven toe. Het onderdak wordt via een folie of plaat aan het dakhout vastgemaakt. Tenslotte worden de tengellatten verticaal op het onderdak geplaatst. Daarboven worden de panlatten en de dakbedekking geplaatst. Het onderdak voert het resterende vocht van het dakbeschot naar buiten af.