Ik verbouw
Aankoop woning

Woning kiezen

Het is een droom van zowat iedereen om ooit een eigen huis te bezitten. Zoeken en vooral vinden wat je wilt is vaak een lang en stresserend proces. De zoektocht verloopt bij iedereen anders maar uiteindelijk baseert iedereen zijn keuze op een aantal zelfde factoren. De prijs zal uiteindelijk steeds de beslissende factor zijn maar dat maakt de andere elementen niet minder belangrijk.

Woning zoeken

Een woning zoeken doe je niet door gewoon over straat te rijden, te stoppen bij eender welke  woning die je mooi vindt en aan te kloppen. Tenzij je Bill Gates, Oprah of Elon Musk heet misschien. Dat wil niet zeggen dat het geen slechte tactiek is. Je hoeft niet lang rond te rijden vooraleer je een bord tegenkomt met de woorden “te koop” erop. Het is nog steeds een heel effectieve manier een huis te koop te zetten, maar ook om er een te vinden. Verkies je een bepaalde stad of buurt, dan kan het zeker geen kwaad om gewoon even de baan op te gaan en te kijken wat er voorhanden is.

Populairder zijn natuurlijk de vele websites en online platforms die alle informatie verzamelen en jouw persoonlijke voorkeur tot in het detail kunnen opslaan en opzoeken. Zo heb je alle informatie die je nodig hebt in enkele klikken. Het is zowat de online tegenhanger van de makelaar. Een makelaar gaat in jouw opdracht en met je voorkeuren in het achterhoofd op zoek naar je droomwoning. Hiertegenover staat wel een extra commissie maar zo moet jij minder stresseren en weet je zeker dat de taak in handen wordt genomen door iemand met de nodige knowhow.

Tenslotte is er nog de traditionele papieren weg. Nog steeds vind je op de laatste pagina’s van de dagelijkse krant zoekertjes en aanbiedingen van allerhande woningen.

Woning kiezen

Bij het kiezen van een woning zijn er een aantal zaken waarmee je best rekening houdt. Heb je verschillende keuzes dan doe je er goed aan om de onderstaande aspecten tegen elkaar af te wegen. Heb je slechts een woning op het oog, ga dan zeker niet te overhaast te werk en bekijk heel goed of de gevraagde prijs evenredig is met de geleverde kwaliteit.

Prijs

Natuurlijk is de prijs van de aan te kopen woning de belangrijkste factor in het hele aankoopverhaal. Je doet er goed aan om vooraf een duidelijk planning op te maken van hoeveel jij kan investeren in een nieuwe woning. Wat je budget is, zal uiteindelijk zorgen dat je bepaalde huizen kan uitsluiten. Daarboven moet je niet enkel rekening houden met de kwaliteit van het huis zoals het nu staat en de prijs dat men daarvoor vraagt, maar ook met de extra kosten die nog zullen nodig zijn om het huis te renoveren. Zorg er ook voor dat je bij het berekenen van je budget rekening houdt met je eigen dagelijkse kosten. Wie echt verstandig te werk wil gaan houdt bovendien nog voldoende reserve aan kant om gedekt te zijn bij onverwachte kosten van allerlei aard.

De ligging, aangename buurt, invalswegen

Een tweede niet te negeren factor is de ligging van de woning in kwestie. Veel mensen kiezen voor traditie. “Geboren en getogen” heeft in België nog steeds heel wat navolging en de meeste mensen kiezen er dan ook voor om in dezelfde streek te blijven waar ze zijn opgegroeid. Dat nostalgische gevoel zorgt er dikwijls dat de cirkel waarbinnen men op zoek gaat naar een woning beperkt wordt.

Een ander facet van de locatie van een woning is  bereikbaarheid. Niet enkel bereikbaarheid van de woning zelf, maar ook de verbinding naar je werk, school, sportclub, etc. De nabijheid van uitvalswegen of openbaar vervoer speelt dan ook geen bijrol. Ook de aanwezigheid van bakkerijen, slagers, supermarkten en culturele centra in de omgeving zijn een pluspunt voor ieder huis.

Tenslotte heeft onderzoek uitgewezen dat ook de loutere sfeer en reputatie van een buurt veel kunnen doen bij het maken van een keuze. Als je gaat wonen in een uitgaansbuurt weet je dat je last zal hebben van nachtlawaai. Woon je naast een snelweg, luchthaven of treinspoor dan zal je de geluiden en trillingen er moeten bijnemen. Zijn er in de omgeving vaak bosbranden of overstromingen, wees dan voorbereid.

Type

Ook het type woning kan van invloed zijn op je zoektocht. Verkies je een rijhuis, een vrijstaande woning, een appartement, of zelfs een woonboot. Appartementen maken een opmars doordat mensen steeds compacter gaan wonen. Compacter betekent immers minder energie en minder oppervlakte. Twee zaken met een grote invloed op je bankrekening. Jongeren zullen eerder opteren voor appartementen terwijl men naarmate men ouder wordt sneller zal kijken naar een gewoon huis. Tegen nog latere leeftijd zien we dan weer een tendens naar kleinere appartementen, wat volgens kenners in verband staat met een afname van het fysieke vermogen van ouderen.

Uitzicht

Het oog wil ook wat. Meer zelfs, niets springt meer in het oog dan hoe je huis eruit ziet. Dikwijls zal je je bij het kiezen van je huis dan ook laten leiden door hoe het er precies uitziet. Als je kiest voor het totaalpakket is dat zeker meer dan normaal, maar toch mag het uiterlijk niet overschat worden. Met enkele kleine aanpassingen, die meestal nog meevallen qua prijs, kan je binnen de kortste keren het algemene gevoel van je huis zo omtoveren. Het uiterlijk en de afwerking van je huis te veel laten doorwegen kan dus ook vaak een valstrik zijn.