Tuin
Oprit

Bestratingsmaterialen

Wil je een oprit aanleggen? De belangrijkste keuze die je hier zal moeten maken is die van het materiaal dat je wil gebruiken. Een oprit kan namelijk in tal van materialen worden aangelegd. Afhankelijk van je budget en smaak kan je kiezen uit enkele opties. Wij sommen ze alvast op elk met hun voor- en nadelen.

Tegels of klinkers

Tegels en klinkers worden vaak gebruikt bij het aanleggen van een oprit, maar ook voor een terras of pad in je tuin kunnen ze leuk zijn. Je moet er wel rekening mee houden dat tegels iets moeilijker te plaatsen zijn dan klinkers. Wat ze wel gemeen hebben, is dat ze beiden erg sterk zijn en er een grote verscheidenheid is aan uitvoeringen. Of je nu liever kiest voor klei, natuursteen of keramiek, er is voor ieder wel wat wils.

Kasseien

Kasseien kennen we allemaal van bij de Romeinen, maar ook de dag van vandaag is het nog een populair materiaal. Door hun lange levensduur en sterke eigenschappen, kan je er van blijven genieten. Er zijn bovendien verschillende soorten en uitvoeringen mogelijk. Zo heb je Belgische gres en Zweeds graniet. Je kan daarnaast kiezen voor mozaïek kasseien, of misschien ben je meer te vinden voor een ‘chaotischere’ look met de boeren kasseien. Het nadeel van kasseien is dat deze soms wel eens glad worden en niet altijd even gemakkelijk zijn om over te lopen of rijden.

Grind

Een grind oprit is ook nog steeds een veelgemaakte keuze. Het heeft als voordeel dat het relatief goedkoop is en niet gladdig wordt tijdens slechtere weersomstandigheden. Het is wel zo dat je wat vaker de steentjes bij elkaar zal moeten harken, aangezien deze soms gemakkelijk van de oprit kruipen. Je kan grind wel gemakkelijk combineren met bijvoorbeeld beton of natuursteen, waardoor je enkele beloopbare tegels kan integreren in het geheel.

Beton

Op zoek naar een oersterke oprit? Beton is jouw redding! Door de sterke eigenschappen heb je er achteraf weinig onderhoud aan. Ook van onkruid zal je geen last ondervinden vanwege de naadloze vloer, is dat niet handig?! In tegenstelling tot grind zal beton echter wel glad kunnen worden bij regen of sneeuw. Heel kleine haarscheurtjes zijn ook eigen aan een betonnen vloer dus ook hiermee moet je rekening houden.

Asfalt

We kennen allemaal asfalt van de wegen. Het is dus ook logisch dat asfalt veel verkeer aankan. Heb je een oprit waar veel verkeer overheen rijdt? Dan kan asfalt wel eens van pas komen. Ook hier is er slechts een minimum aan onderhoud vereist en is de prijs relatief goedkoop. Hiertegenover staat wel dat asfalt niet ‘voor altijd’ zal meegaan. De bovenlaag zal na enkele jaren gaan slijten waardoor je deze misschien opnieuw zal moeten aanleggen. Ook in de zomer wordt een oprit in asfalt erg warm.