Tuin
Oprit

Brievenbus

Wil je jouw woning een extra touch geven met een nieuwe, hippe of luxueuze brievenbus, maar weet je niet welke je moet kiezen? Niet getreurd! Wij hebben voor jou alle ‘must-knows’ verzameld over de meest courante brievenbussen in België.

Soorten

Brievenbussen zijn er in alle soorten en maten. De belangrijkste afwijkingen zijn de materialen die gebruikt worden. We sommen ze even voor je op!

Gemetselde brievenbus

Kies je voor een gemetselde brievenbus, let er dan wel op dat dit de duurste optie is. De prijs voor de fundering en het metselwerk kan namelijk oplopen tot 1000 euro. Een gemetselde brievenbus heeft natuurlijk wel een belangrijk voordeel: ze is stevig. Zo ben je er alvast zeker van dat jouw post veilig bewaard wordt. Je kan er ook voor kiezen om dezelfde baksteen te gebruiken als die van je woning. Dit creëert een mooi geheel, waar je buren alleen maar jaloers van zullen worden.

Metalen, stalen en aluminium brievenbus

De metalen, stalen en aluminium brievenbussen zijn kant-en-klaar te verkrijgen in een doe-het-zelf-winkel of speciaalzaak. Dit maakt het een stuk goedkoper en duurzamer dan de gemetselde brievenbus. Bovendien is de plaatsing vrij simpel. Bevestig de brievenbus aan je woning of aan een metalen staaf in de grond en je bent helemaal klaar om jouw post te ontvangen. Een extra voordeel is dat deze soort in allerlei kleuren te verkrijgen is. Leuk toch? Hou er wel rekening mee dat een aluminium brievenbus vaak iets minder stevig is dan een metalen of stalen versie.

Natuurstenen brievenbus

Kies je voor een natuurstenen brievenbus, dan is de bekendste optie voor dit soort materiaal de Belgische blauwsteen. Dit is een stevige blauwe natuursteen die niet doorlaatbaar is. Dit maakt je brievenbus bestemd tegen alle weersomstandigheden. Bovendien oogt een natuurstenen brievenbus bijzonder mooi en straalt het luxe uit.

Glazen brievenbus

Wil je eens iets anders? Ga dan voor een glazen brievenbus. Deze materiaalsoort lijkt misschien minder gepast voor een alledaagse brievenbus, maar net daarom kan het heel origineel zijn! Een glazen brievenbus brengt ook een belangrijk voordeel met zich mee: je ziet al van op een afstand of je post hebt ontvangen. Zo hoef je je niet onnodig rot te zoeken achter dat kleine brievenbussleuteltje.

Wettelijke verplichting

Voor het plaatsen van een brievenbus gelden een aantal wettelijke verplichtingen. Zo mag je onder andere je brievenbus niet meer dan 10 meter van de openbare weg plaatsen en mag de brievenbusopening zich niet hoger dan 1m70 van de grond bevinden. Meer wettelijke verplichtingen vind je terug in het Ministerieel besluit houdende reglementering van de particuliere brievenbussen van 20 april 2007.