Tuin
Overkapping

Veranda

Een veranda heeft al jaren een vaste plaats gekregen in vele huishoudens. Het creëert een lichtrijke extra ruimte voor je woning en je kan er bovendien gezellig van de zon genieten, ook wanneer het lichtjes regent. Een veranda is graag gezien en daarom lijsten wij met veel plezier op uit welke materialen deze kan bestaan en of je al dan niet een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een veranda.

Materialen

Hout

Hout werkt van zichzelf erg isolerend, waardoor het een veel gekozen materiaal is. Daarnaast heeft het een natuurlijke en warme uitstraling en is het gemakkelijk bewerkbaar. Omdat hout een natuurlijk materiaal is, zal het wel meer onderhoud vergen dan andere materialen.

Aluminium

In tegenstelling tot hout, heeft aluminium amper onderhoud nodig. Het werkt ook isolerend en gaat bovendien lang mee omdat het een erg stevig en duurzaam materiaal is. Hoewel het sterk is, is het niet ontastbaar. Aluminium is namelijk gevoelig voor krassen.

PVC

Als je over een beperkt budget beschikt maar toch heel graag een veranda wil, kan je voor een PVC uitvoering gaan. Ook PVC moet je amper onderhouden en je kan bovendien kiezen uit meer dan 400 kleuren waardoor er voor iedereen wel iets is. PVC heeft wel een minder warm gevoel dan bijvoorbeeld hout en is ook minder sterk.

Beglazing

Naast bovenstaande materialen voor de profielen zal je natuurlijk ook beglazing in je veranda moeten plaatsen. In veranda’s worden doorgaans erg grote glasoppervlakten gebruikt. Het wordt dus aangeraden om hoogrendementsglas te laten plaatsen. De reden hiervoor is dat je zo minder warmteverlies hebt, wat beter is voor je energierekening. Je kan daarnaast ook kiezen voor geluiddempend glas of zelf glas met zonwering.

veranda

Vergunning nodig?

Een eerste vraag die je je kan stellen is of je een architect nodig hebt bij het bouwen van een veranda. Het wordt aangeraden maar je bent niet verplicht een architect in te huren. Je veranda zal wel moeten voldoen aan enkele voorwaarden in Vlaanderen. Indien je niet aan deze voorwaarden voldoet, zal je wel verplicht zijn een architect in dienst te nemen.

  • Kroonlijsthoogte maximum 3 meter.
  • Nokhoogte maximum 4,5 meter.
  • De werken mogen noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengen noch de stabiliteit van de aanpalende gebouwen wijzigen.

In principe is het zo dat je een omgevingsvergunning nodig hebt voor stedenbouwkundige handelingen. In veel gevallen volstaat een melding echter. Deze meldingsplicht geldt enkel voor aangebouwde bijgebouwen die:

  • niet hoger zijn dan 4 meter, gemeten vanaf de grond
  • de functie van de woning en het aantal woongelegenheden niet wijzigen
  • in de zijtuin minstens 3 meter van de perceelsgrens blijven
  • in de achtertuin minstens 2 meter van de perceelsgrens blijven
  • of tegen een aanpalend gebouw zijn gebouwd. Ze mogen tot op de perceelsgrens reiken, voor zover de bestaande scheidingsmuur niet gewijzigd wordt. De bouwdiepte van het bijgebouw mag de bouwdiepte van het aanpalend gebouw niet overschrijden.
  • er moet voldaan zijn aan alle voorwaarden uit de de checklist van de Vlaamse Overheid

In Brussel zal je wel beroep moeten doen op een architect, maar enkel wanneer je veranda een minimum oppervlakte heeft van 6m² en een nokhoogte van 2,5 meter. Dit zal in de meeste gevallen zo zijn. Ook ben je in Brussel verplicht om een stedenbouwkundige vergunning aan te vragen wanneer je een veranda wil bouwen.