Tuin
Overkapping

Zonnescherm

Een zonnescherm is ideaal wanneer de zon net iets te fel schijnt en je je computerscherm niet meer ziet. Of het nu werk gerelateerd is, of of je eindelijk goed bezig bent op Fortnite, de rolluiken toedoen is niet altijd fijn en geef je een opgesloten gevoel. Een zonnescherm zal het licht nog doorlaten en toch het felle zonlicht tegenhouden. Er zijn verschillende soorten zonneschermen op de markt.

Soorten

Knikarmscherm

Zoals de naam al doet vermoeden, zal dit type scherm op een knikkende arm lijken. De ‘armen’ van het zonnescherm zullen namelijk naar binnen en buiten knikken. Dit wordt ook wel een zonneluifel genoemd. Bovenaan zit een soort cassette waarin het doek op een rol is aangebracht. Open je je scherm, dan zal het doek worden uitgerold. Dit scherm zorgt voor veel schaduw op je terras. Een knikarmscherm is in veel kleuren beschikbaar en daarnaast ook nog eens gemakkelijk te bedienen. Je zal wel merken dat deze vrij duur is.

zonnescherm
Uitvalscherm

De grootste concurrent van de knikarmschermen zijn de uitvalschermen. Deze zijn een stuk goedkoper en eenvoudig te plaatsen. Aangezien dit minder sterk is dan andere zonneschermen, kan je het beter niet gebruiken wanneer het harder waait. De uitvalschermen zullen sowieso minder lang meegaan dan hun concurrenten.

appartementsgebouw met gesloten zonneschermen
Markiezen

Markiezen zijn oude zonneschermen. Ze zijn gemaakt van een frame waarop een doek is bevestigd. Naast het standaardmodel, waarbij de uitval gelijk is aan de hoogte, heb je ook nog het petmodel en het klapmodel. Bij het petmodel is de uitval groter dan de hoogte en een klapmodel heeft een verlengde uitval. De eerste variant wordt vooral gebruikt bij terrasdeuren, terwijl de tweede variant vooral bij openstaande deuren of ramen wordt gebruikt.

twee rode markiezen
Schaduwdoek of zonnezeil

Een schaduwdoek kan je zien als alternatief voor een parasol. Je kan je zonnedoel gemakkelijk aan de gevel bevestigen, vaak op drie punten. Er zijn naast de driehoek vorm nog tal van mogelijkheden zoals een vierkant of rechthoek. Zo’n doek is erg licht doch stevig, maar als het veel regent zal je er niet onder kunnen blijven zitten.

tuin met terras
Screens

We vermelden ook nog kort even screens. Dit is een soort verticale zonwering dat vaak wordt gebruikt. Het bestaat simpelweg uit een gesloten kast waarin een doek rond een rol zit gedraaid. Met een druk op de knop komt het doek naar beneden, langs de ramen af.