Dak
Dakbedekking

Betonnen dakpannen

Naast de kleidakpannen zijn ook de betondakpannen in opmars. Deze variant bestaat uit cement, water en zand en moet niet op hoge temperatuur worden gebakken. Dit zorgt ervoor dat de productie sneller, goedkoper en milieuvriendelijker gebeurt dan bij het kleien broertje.

Naar de betonpan wordt dikwijls verwezen met ‘sneldakpan’ omdat de productietijd beperkt blijft. Waar bij kleien dakpannen de temperaturen schommelen rond de 1000°C, hebben betonnen dakpannen amper 40°C nodig. Dit komt ook het milieu en de eigen geldbuidel goed uit, want er wordt nu eenmaal minder energie verbruikt. Wat verder speelt, is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van grotere formaten. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de plaatsing sneller en makkelijker verloopt. Men rekent tussen de 25 en 40 euro per vierkante meter.

Aan de andere kant zorgt dit er wel voor dat de levensduur beperkter is. De betonnen pan is minder goed beschermd tegen neerslag. Dit probleem wordt wel opgelost door een waterafstotende coating aan te brengen. Op vlak van bescherming tegen uv-stralen en vorst kent de betonnen pan dan weer geen gelijke. Tenslotte zal de uitstraling van het beton minder uitgesproken zijn dan dat van de kleien tegenhanger.

Door de vele hulpstukken die er verder beschikbaar zijn voor betonen dakpannen, zijn ze de ideale bedekking voor complexere dakvormen. Ze zijn te verkrijgen in zowat alle mogelijke kleuren.

dakpannen